Sastanak i mogućnosti bliže saradnje sa Srbima u Slovačkoj

Na sastanku kome su prisustvovali predsednik udruženja Srba u Slovačkoj Stane Ribič i Anica Ribič, Rastko Janković savetnik direktora i Jasmina Stanojev savetnik Kancelarije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, u Novom Sadu prošle nedelje, razgovaralo se o osnivanju Centra srpske kulture u mestu Trnava koje se nalazi blizu Bratislave gde živi 2.300 Srba. Planirano je da Centar sadrži biblioteku, radio stanicu, etno sobu sa tradicionalnim srpskim obeležjima, kao i sobu Nikole Tesle i druge kulturne sadržaje.

Trnava, Slovačka

Savetnik direktorke kancelarije Rasto Janković je tim povodom rekao da će Kancelarija za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, pružiti podršku inicijativi Udruženja Srba iz Slovačke u vidu pomoći u formiranju biblioteke srpskih pisaca. On je takođe istakao značaj otvaranja Centara za kulturu u dijaspori, kao mesta okupljanja naših ljudi, organizovanja kulturnih manifestacija, negovanja srpskog jezika i ćiriličnog pisma i promociju srpskih stvaralaca iz raznih kulturnih oblasti: muzike, filma, književnosti i pozorišta.

On je takođe istakao da će raditi na formiranju Radne grupe, koju će činite relevantna ministarstva i ustanove Republike Srbije, koja bi doprinela sveobuhvatnijem pristupu u sprovođenju ideje otvaranja Centara za kulturu u gradovima u kojima naša dijaspora pokaže potrebu i želju za formiranjem ovakvih Centara kulture.

„Prvi pisani dokumenat o Srbima u Slovačkoj potiče od 17. maja 1511. godine. Tada je napravljen pečat Srpske pravoslavne crkvene opštine u Komarnu. U ovom gradu je živelo 8.000 Srba. Pet vekova kasnije, možemo da se pohvalimo da smo dobili status nacionalne manjine, na čemu smo radili tri godine“, zadovoljno kaže Stane Ribić, predsednik Udruženja Srba u Slovačkoj.

Srbi u Slovačkoj su status nacionalne manjine dobili 3. februara 2010. godine, čime je ova država postala peta zemlja u okruženju u kojoj naš narod ima ovaj zvanični status. Prava manjina su regulisana Paktom o političkim i građanskim pravima još 1966. godine, a 1995. je stvorena Okvirna konvencija za zaštitu nacionalnih manjina.

Check Also

Arno Gujon posetio Srbe u Federaciji BiH i podelio poklone đacima

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon podelio je đacima …