Sastanak predstavnika Uprave i RT Vojvodine

Izvor: RT Vojvodine

Generalni direktor Radio-televizije Vojvodine dr Miodrag Koprivica i pomoćnik direktora Sektora za unapređenje kulturnih, prosvetno-obrazovnih i drugih vidova saradnje Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, Rastko Janković razgovarali su danas o saradnji JMU RTV sa medijima Srba u dijaspori u cilju povezivanja tih manjinskih zajednica sa zemljom maticom, ali i o njihovoj ulozi u povezivanju zemalja Podunavskog regiona.

dijsaporartv

„Na sedam platformi, od kojih su dve televizijske, tri radijske, internet portal i internet radio, proizvodimo i emitujemo program na 13 jezika, 24 sata dnevno. Emitovanje na 13 jezika predstavlja veliku prednost za ovu kuću, jer su pre više od trideset godina manjinske zajednice u Srbiji stekle pravo da program uređuju na svom jeziku, što je retkost u Evropi“, rekao je Koprivica i dodao da je do sada ostvarena uspešna saradnja sa srpskim medijima u Pečuju, Budimpešti, Zagrebu, Vukovaru, Temišvaru i drugim gradovima u regionu i da je Radio-televizija Vojvodine otvorena i zainteresovana za proširenje i unapređenje tog vida saradnje i u drugim gradovima širom Evrope.

Predstavnici Uprave sa saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu iskazali su zadovoljstvo kako dosadašnjim aktivnostima RTV-a, tako i planovima za buduću saradnju.

Uprava sa saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu redovno organizuje konkurse putem kojih pomaže kulturne institucije Srba u regionu i dijaspori, rekao je Janković.

„Mislim da je važno da ljudi koji u regionu i dijaspori rade nešto dobro, treba da budu medijski ispraćeni ovde, koliko god je to moguće“, dodao je on.

Koprivica i Janković su se složili da se početak saradnje ove dve institucije ogleda se u unapređenju kako međusobne, tako i saradnje RTV-a sa institucijama i medijima srpskih nacionalnih zajednica u regionu, sa tendencijom da se proizvede kontinuirani programski sadržaj koji bi se bavio tematikom srpskog naroda u rasejanju.

Check Also

U Novom Sadu otvorena Kancelarija za pravnu pomoć Srbima iz Federacije BiH

U Novom Sadu danas je otvorena Кancelarija za pravnu pomoć Srbima koji imaju imovinu u …