Savez Srba Rumunije #NoKosovoUnesco

izvor: dijaspora.rts.rs

Savez Srba Rumunije obratio se Vladi i premijeru Rumunije Viktoru Ponti sa molbom da Rumunija ne prihvati prijem Kosova u Unesko. Savez Srba u Rumuniji (SSR) u pismu podseća da Rumunija nije priznala nezavisnost samoproklamovane države Kosovo i da je srpska zajednica u toj zemlji pozdravila ovaj principijelni stav.

Pogrom-foto-spc.rs

Savez podseća da su Kosovo i Metohija kolevka srpske civilizacije i kulture, mesto na kome je utemeljena srpska državnost, Srpska pravoslavna crkva, srpska diplomatija i kultura. U pismu se navodi da KiM čuvaju neprocenjivo kulturno blago upisano u baštinu Uneska, koje je poštovao i pomagao i veliki broj rumunskih vladara.

„Godinama su ove vrednosti divljački i primitivno napadane od strane separatista iz redova albanske zajednice, sve kulminirajući 1999. godine, kada je veći deo njih bio zapaljen, a više kompletno srušeno, pokušavajući da na taj način izbrišu sa neopisivom mržnjom svaki trag srpske kulture u južnoj provinciji Srbije – Kosovu i Metohiji. Oni koji su počinili ova zlodela pokušavaju da ubede civilizovan svet kako će ih sada čuvati i zaštiti!?“, piše u pismu, koje Savez Srba u Rumuniji završava molbom da Rumunija na Generalnoj konferenciji UNESKO-a glasa protiv prijema samoproklamovane države Kosovo u ovu instituciju.

Pismo su potpisali predsednik Saveza Srba u Rumuniji Ognjan Krstić, dr Nikolaje Caran predsednik Lige rumunsko-srpskog prijateljstva u Temišvaru i dr Slavomir Gvozdenović, poslanik SSR u Parlamentu Rumunije.

Pismo u celini možete videti OVDE.

Check Also

Otkriven spomenik posvećen svim generacijama Srba u Kanadi

Srpska zajednica dobila je spomenik koji je posvećen svim generacijama Srba koji su sačuvali naše …