Savez srpskih društava i Savez Srba Slovenije potpisali Deklaraciju o saradnji

Na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave Savez srpskih društava i Savez Srba Slovenije zvanično su potpisali Deklaraciju o temeljnim principima saradnje. Ovim dokumentom napravljen je prvi korak ka jedinstvu srpske zajednice u Sloveniji i otvoren prostor za produbljivanje saradnje između dva najveća saveza Srba iz Slovenije.

U deklaraciji se napominje da su oba saveza prepoznala potrebu za postizanjem jedinstva srpske nacionalne zajednice u Sloveniji i ističe se njihova zajednička posvećenost očuvanju temeljnih obeležja srpskog identiteta – srpskog jezika, ćiriličnog pisma, kulture, tradicije i nacionalnih simbola. SSDS i SSS su spremni da zajedničkim radom i projektima doprinesu realizaciji ovih ciljeva koje prepoznaju kao ishodište ali ujedno i kao strateške prioritete u zaštiti prava i položaja Srba u Sloveniji.

Predsednik SSS, mr Vladimir Kokanović, istakao je da mu je veoma drago što je do potpisivanje zajedničke deklaracije došlo upravo na dan kada obeležavamo proboj Solunskog fronta, dan srpskih pobeda i svesrpskog jedinstva.

„Uveren sam da je ovo samo prvi korak u našim zajedničkim naporima da radimo na objedinjavanju celokupne srpske zajednice u Sloveniji. Zahvalan sam našim prijateljima i partnerima iz SSDS i radujem se produbljivanju naše buduće saradnje“.

Ovom svečanom događaju prisustvovali su i predstavnici društava članova SSS i SSDS.

Savez Srba Slovenije

Check Also

Uprava pomaže Srbima u Bosanskom Grahovu

Pčelarsko društvo „Grahovo“ iz Bosanskog Grahova dobilo je milion dinara /oko 16.600 KM/ pomoći od …