Savindan u Americi

Izvor: RTS

Školska slava Sveti Sava proslavljena je svečano u srpskim zajednicama širom Amerike i Kanade. Glavna proslava je održana u sali manastira Nova Gračanica u Čikagu, u centru novogračaničke srednjozapadne američke eparhije.

Povodom Savindana u sali manastira Nova Gračanica u Čikagu organizovan je svečani ručak kom je prisustovalo više stotina ljudi. Bila je to i ovoga puta kulminacija višenedeljnih priprema i proba u kojima su učestvovala deca ali i njihovi roditelji zahvaljujući čijem trudu je ova manifestacija i bila tako uspešna.

Program je počeo uz himnu „Bože pravde “ i pesmu o Svetom Savi. Svečanost je nastavljena uz dečije recitacije, pevanje i folklorne igre najmlađih članova ali i onih koji su pred završetkom srednje škole.
„Velika grupa ima igre sa Kosova, igre iz Bosilegradskog krajišta, sada trenutno učimo igre iz okoline Pčinja, a imamo i igre iz Srbije i Mačve“ predstavila je repertoar KUD-a „Gračanica“ iz Čikaga, Dragana Zdrale, koreograf.

Proslavi u sali manastira Nova Gračanica prisustvovala je i delegacija iz Pariza, iz tamošnje crkve Sveti Sava, predvođena Stanom Bilbijom, predsednicom Svesrpske zajednice Francuske.

„Prošle godine smo bili na Svetosavskom balu kod braće Srba u Beču, pozvalo nas je Kulturno društvo Srba iz Beča. Tada smo doneli odluku da ove godine dođemo u Čikago. Dogovor je ispunjen“ kaže Stana Bilbija.
Opširniji izveštaj o proslavi slave Sveti Sava u Americi ali i ostale aktuelnosti iz srpske dijaspore, pogledajte u okviru „Srpske razglednice iz Amerike“ u subotu, 2. februara, od 21 sat, na Satelitskom programu RTS-a.

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …