Sedma manifestacija ,,Pišemo i stvaramo na srpskom jeziku“ u Tetovu

Izvor: Savez Srba iz regiona

U organizaciji Udruženja Srba i Makedonaca KUD „Branko Čajka“ iz Tetova, Republika Severna Makedonija, održana je 7. manifestacija „Pišemo i stvaramo na srpskom jeziku“, sufinansirana sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Manifestacija je održana 19. i 20. oktobra 2019. godine u manastiru svetog Atanasija u selu Lešok kod Tetova.

Ova dečja pesnička manifestacija je jedinstvena u Republici Severnoj Makedoniji koja okuplja decu i mlade pripadnike srpske nacionalnosti u RSM sa ciljem da kroz stvaralaštvo čuvaju i neguju srpski jezik, ćirilicu a samim tim i svoj jezički i kulturni identitet.

Učesnici su  đaci triju osnovnih škola gde se nastava redovno  izvodi na srpskom jeziku (u Tabanovcu, na granicom sa Srbijom, u Starom Nagoričanu kod Kumanova i Kučevištu na Skopskoj Crnoj gori). Pored njih  učestvuju i đaci srpskog porekla iz sredina gde se nastava izvodi na makedonskom nastavnom jeziku  ali pišu i stvaraju na srpskom jeziku. To su učesnici iz Tetova, Skoplja, Sandeva na Skopskoj Crnoj gori  a ove godine prvi put dolaze đaci iz Josifova kod Valandova.

Program manifestacije je obuhvatio celokupno srpsko stvaralaštvo od narodne baštine do najnovijih izdanja savremenih srpskih autora za decu.  Tema dečjih radova bila je „Ljubav“ pa je tako i na Svečanom čitanju tih radova, kao glavnoj programskoj aktivnosti, voditelj je u svom scenariju, čitajući pesme ostalih srpskih pesnika,  napravio malu antologiju srpske dečje poezije o ljubavi.  Na svečanom čitanju, pored mladih pesnika, publici su se predstavili i pesnici iz Srbije Vlasta Cenić i Stevan Milošević kao i pesnici iz RSM koji pišu na srpskom i makedonskom jeziku Slavica Petrović-Todorova i Stojan Arsić.

 

Check Also

Izabran novi predsednik Saveza Srba Slovenije

Izvor: Savez Srba Slovenije Za novog predsednika saveza Srba Slovenije izabran je Vladimir Kokanović, za …