Sedmi kongres Privrednikovih stipendista i srpske omladine

Izvor: RTS

Srpsko privredno društvo Privrednik organizuje u Zagrebu, 15. decembra, Sedmi kongres Privrednikovih stipendista i srpske omladine sa temom „Mladi između „mi“ i „oni““.

Kao jedna od najstarijih dobrotvornih organizacija u Zagrebu, Srpsko privredno društvo Privrednik stipendira, okuplja i povezuje talentovane učenike i studente slabijih materijalnih mogućnosti. U proseku godišnje stipendira više od 50 učenika i studenata, a ove školske/akademske godine stipendiraju ukupno 63 učenika i studenta iz svih krajeva Republike Hrvatske. Najviše iz zapostavljenih i ekonomski slabo razvijenih područja. Bivši stipendisti već su danas aktivni i korisni članovi hrvatskog društva i srpske zajednice s veoma razvijenim osećajem solidarnosti.

U saopštenju se navodi da je ovogodišnji kongres posvećen mladima koji su, sve je evidentnije, u strašnom rascepu između „mi“ i „oni“, između suprotstavljenih „stvarnosti“ i suprotstavljenih narativa. Taj rascep je nastao na različitim osnovama i čini se kao da između „mi“ i „oni“ nije moguće izgraditi čvršće mostove razumievanja i kao da nismo u stanju saživeti se s nesrećama i tragičnim sudbinama drugačijih i drugih.

Na panel diskusiji, koja će se održati u sklopu Kongresa, ugledni profesori i društveni aktivisti uz učešće svih sudionika Kongresaa pre svih mladih, pokušaće objasniti položaj mladih u današnjem podeljenom društvu u kojem mladi na svoj način pokušavaju pronaći izlaz iz situacija često određenih nametnutom prošlošću i neizvesnom budućnošću. Takođe će se pokušati odgovoriti na pitanje koji su uzroci takvom stanju i koje su mogućnosti njegovog prevladavanja.

Kongres će se održati u subotu, 15. decembra 2018. godine s početkom u 11.30 sati u Zagrebu, u Srpskoj pravoslavnoj općoj gimnaziji Kantakuzina Katarina Branković.

I ove godine u sklopu Kongresa biće priređen svečani prijem nove generacije Privrednikovih stipendista i zanimljiv kulturni program.

Predviđeno je da na Kongresu učestvuje do 200 mladih članova Privrednika i njegovih simpatizera iz čitave Republike Hrvatske, predstavnici udruženja mladih kao i ugledni gosti iz sfere politike, privrede, obrazovanja, kulture i diplomatskih službi.

 

 

 

 

Check Also

Gujon: Zadovoljstvo je bilo ugostiti naše sunarodnike iz S. Makedonije

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon ugostio je danas …