Sedmi Srpski novogodišnji koncert u Beču

(Izvor: SPKD Prosvjeta Austrija)

U svečanoj sali trećeg magistrata u Beču, 13. januara 2018, održan je sedmi Srpski novogodišnji koncert, u organizaciji odbora Prosvjete u Austriji. 

Kao i ranijih godina, bila je to prava prilika da se bečlije upoznaju sa srpskim običajima i tradicijom, a da se srpska zajednica u Austriji i Beču ponosno pokaže u pravom svetlu i proslavi svoj tradicionalni praznik.

Pred početak koncerta, potpredsednica Prosvjete, Svetlana Matić, svečano je uručila Prosvjetinu Povelju Aleksandru Čotriću, piscu, satiričaru, narodnom poslaniku u Skupštini Srbije i prijatelju Društva, za podršku u promovisanju srpske kulture, jezika i identiteta. Čestitajući Srpsku novu godinu prisutnima, Aleksandar Čotrić je rekao da Prosvjeta na pravi način reprezentuje srpsku kulturu i tradiciju u Austriji i da je jedna od najozbiljnijih, najorganizovanijih i najvrednijih srpskih organizacija u celokupnom srpskom rasejanju.

Koncert je otvorio Mali hor Prosvjete koji vode Vera Simić i Jelena Krstić, intoniranjem srpske i austrijske himne i prigodnim melodijama. U programu su učestvovali talentovani umetnici – izuzetni pijanista Vladimir Milošević, profesor na Katedri za klavir Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, koji je oduševio izvođenjem dela Baha, Ravela i Rahmanjinova; violinistkinja Tanja Paucanović i internacional bend, prezentovali su materijal sa albuma Fantazija, inspirisanog tradicionalnim vlaškim melodijama. Andrea Nikolić je sve iznenadila  vrlo modernom izvedbom motiva starih sevdalinki na violini. Aplauzi su se smenjivali sa atraktivnim nastupima, a na kraju su specijalni gosti koncerta – ansambl Zorule, svojim tamburicama podigli publiku na noge, svojevrsnim muzičkim putovanjem kroz predele Srbije. Koncert zu završili melodijom „Marš na Drinu“ uz aktivnu pratnju i ovacije prisutne publike.

Predsednik Prosvjete Srđan Mijalković zahvalio je svima koji su pomogli da ovaj koncert, kao i prethodni, bude na visokom nivou. Podsetio je da je važno graditi mostove među kulturama i narodima i da je ideja i organizovanje ovakvog koncerta jedan od najboljih načina za to. Na samom kraju je priređeno i lepo iznenađenje – Mijalković je našoj proslavljenoj pijanistkinji Nataši Veljković svečano predao počasnu člansku kartu Prosvjete, za dugogodišnju pomoć i podršku u pripremi i organizaciji Prosvjetinog Srpskog novogodišnjeg koncerta u Beču. Gromki aplauzi, cveće, pokloni i brojne pohvale austrijskih i srpskih posetilaca označili su uspešan završetak ovogodišnjeg koncerta.

Program su na srpskom i nemačkom jeziku nadahnuto vodili mladi članovi Prosvjete Vesna Špirić, Kristina Tomić, Uroš Uljarević i Nikola Prerad, koji su pokazali da mladost i iskustvo mogu ići ruku pod ruku. Nakon koncerta, Prosvjeta je organizovala i svečani doček Srpske nove 2018. godine, na kome su učestvovali prijatelji i članovi Društva.

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …