Home >>> Vesti >>> Matica >>> Sednica Odbora za dijasporu i Srbe u regionu

Sednica Odbora za dijasporu i Srbe u regionu

Na sednici Odbora za dijasporu i Srbe u regionu održanoj danas članovi Odbora informisali su se o predstojećim aktivnostima naše dijaspore u Švajcarskoj i Francuskoj. Gosti iz dijaspore su predstavili svoje projekte koji će u narednom periodu biti realizovani uz podršku Privredne komore Srbije i Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

парламент.гов.рс
parlament.gov.rs

Dragan Momčilović, pomoćnik ministra spoljnih poslova istakao je, obraćajući se članovima Odbora, da Ministarstvo aktivno radi na spoljnopolitičkoj promociji ugleda Srbije. On je podsetio da je u poslednjih šest meseci završeno više akcija, među kojima su najznačajnije pobeda u UNESK-u, ministarska konferencija OEBS-a i otvaranje pregovora sa EU. Takođe, on je najavio da će sledeće godine MSP nastaviti sa aktivnostima promocije Srbije, a posebno u saradnji sa dijasporom Srba u Francuskoj i Švajcarskoj.

Zvonimir Jovanović, predsednik Kulturnog saveza Srba Švajcarske istakao je da su u poslednjem kvartalu ove godine u Švajcarskoj realizovani dani srpske kulture, posle 100 godina otkrivena je bista dr Arčibalda Rajsa, a formirana su i tri udruženja, i to dr Arčibald Rajs, Mileva Marić Ajnštajn i skupština privrednika. U narednoj godini udruženje Mileva Marić Ajnštajn radiće na prenošenju njenih posmrtnih ostataka iz Ciriha u Srbiju, a skupština privrednika na aktiviranju sajma privrednika, koji će se održati u junu u Cirihu, istakao je Jovanović. Takođe, sledeće godine obeležiće se i 100 godina diplomatskih odnosa Srbije i Švajcarske, radiće se na realizaciji pet akademija, kao i na uspostavljanju saradnje sa Policijskom akademijom iz Švajcarske, dodao je Jovanović.

Milovan Jovanović, predsednik Skupštine dijaspore Srba Južne Francuske govorio je o aktivnostima kojima će se naredne godine obeležiti 766 godina od sklapanja prvog braka Francuskinje i Srbina, realizaciji dana frankofonije, odnosno osmodnevnom gostovanju Srba u Lionu gde će se promovisati naša kultura, kao i predstavljanju srpske privrede u Francuskoj u saradnji sa Privrednom komorom Srbije.

Dr Vladimir Reković, fizičar iz CERN-a govorio je o povezivanju naučnog društva sa ekonomskim društvom i dijasporom. Takođe, on je istakao da Srbija, kao pridruženi član CERN-a, ima mogućnost učešća na tenderima milionske vrednosti, što predstavlja šansu za našu privredu. On je dodao i da udruženje dr Arčibald Rajs radi na uspostavljanju političke i naučne saradnje sa Univerzitetom u Lozani.

Stojan Stevanović je, u ime udruženja srpskih privrednika Švajcarske, istakao da srpska dijaspora u Švajcarskoj, koja broji 200.000 ljudi, ima svoju krovnu organizaciju, a to je Srpski savez. Udruženje srpskih privrednika postoji već 30 godina i radi na povezivanju srpske privredne dijaspore i matice. I on je najavio održavanje srpskog privrednog foruma, koji će okupiti privrednike iz dijaspore i matice sa idejom promocije ulaganja u Srbiju i Republiku Srpsku.

Odboru su se obratili i Jasna Radojčić, ispred udruženja žena Mileva Marić Ajnštajn, kao i Ljiljana Nikšić, u ime Ministarstva spoljnih poslova, koje su govorile o potrebi umrežavanja dijaspore i potrebi očuvanja nacionalnog identiteta Srba u dijaspori. O utrošenim sredstvima za projekte u regionu i dijaspori govorio je Vukman Krivokuća iz Uprave za dijasporu i Srbe u regionu.

U nastavku sednice članovi Odbora informisali su se i o umrežavanju poslovne i akademske dijaspore i upoznali sa Izveštajem Udruženja izdavača i knjižara Srbije o realizaciji projekata obogaćivanja knjižnih fondova biblioteka srpskih organizacija u dijaspori i regionu. Do kraja sednice članovi Odbora obavili su dogovor oko učešća delegacije Odbora na obeležavanju 27. januara, dana Svetog Save, u Makedoniji i odlučili da Odbor na manifestaciji predstavljaju predsednik Odbora Goran Bogdanović i članovi Odbora Aleksandar Čotrić i Branko Đurović.

Sednici su prisustvovali članovi i zamenici članova Odbora Branko Đurović, Simiša Maksimović, Nenad Nikolić, Aleksandar Peranović, Aleksandar Marković, Aleksandar Čotrić, Miodrag Linta, Mirjana Maraš, Dušan Stupar, Marko Atlagić i Milan Stevanović.

Sednici je predsedavao Goran Bogdanović, predsednik Odbora.

Check Also

Sretenje u Beču: Svečanost povodom Dana državnosti Srbije

Izvor: RTS Povodom Dana državnosti u Beču je, u svečanoj Sofijinoj sali, organizovan prijem na …