Selaković i Cvijanović o saradnji na jačanju srpske dijaspore

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović razgovarali su danas o načinima unapređenja već odlične saradnje, ali i o zajedničkoj saradnji na polju jačanja srpske dijaspore van prostora bivše SFR Jugoslavije.

Selaković je rekao na zajedničkoj konferenciji za medije sa Cvijanovićevom da su Srbija i Srpska zainteresovane da štite kulturni identitet srpskog naroda koji živi van granica prostora bivše SFR Jugoslavije.

„Zainteresovani smo da štitimo našu tradiciju i ona identitetska osećanja i prava ponašajući se odgovorno prema njima i pružajući im podršku, kao i pružajući podršku Srpskoj pravoslavnoj crkvi koja radi na tom zadatku“, kazao je Selaković.

Šef srpske diplomatije je istakao da Srbija kao garant Dejtonskog sporazuma uvažava i poštuje Bosnu i Hercegovinu i njen teritorijalni integritet, ali da Srbija ima sa Republikom Srpskom Sporazum o specijalnim i paralelnim vezama i odnosima, kao većinski srpskim entitetom, a da srpski narod sa obe strane Drine gaji posebne odnose.

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …