Selaković: Razlike među srpskim narodom nema i ne sme biti

Nikola Selaković, Generalni sekretar Predsednika R. Srbije Aleksandra Vučića, rekao je na Forumu dijaspore u Banjaluci da razlike među srpskim narodom nema i ne sme biti i da je zato od ogromnog značaja okupljanje i povezivanje sa srpskom dijasporom.

foto: RTRS – print screen

– Milorad Dodik je /kao predsednik Republike Srpske/ vizionarski pokrenuo Forum dijaspore s ciljem ujedinjenja srpske dijaspore, ali i unapređenja privredne i svake druge saradnje – rekao je Selaković na otvaranju Foruma dijaspore u Banjaluci.

Selaković je istakao da srpski narod ma gde da živi spajaju jezik, poreklo i vera koji su ključni za očuvanje nacionalnog identiteta.

Selaković je ocenio da Srbija i Srpska sarađuju odlično, za šta su zaslužni njihovi čelnici.

– Kada je neko pokušao da stvara BiH dijasporu, Dodik je rekao da srpski narod ima svoju. To je veoma važno za naše okupljanje, povezivanje, rast, razvoj i očuvanje nacionalnog identiteta – dodao je Selaković.

Prema njegovim rečima, Srbija i Srpska prvi put u istoriji grade auto-puteve i realizuju značaje projekte.

– Imamo sreću da budemo istorijski svedoci povezivanja srpskog naroda i unapređenja odnosa Srbije i Srpske u svim oblastima. Prvi put imamo jedinstven školski program za našu decu, gde god da žive, što je neprocenjivo – kaže Selaković.

On smatra da se srpski narod mora čvršće povezivati ma gde da živi.

– Naš zadatak mora biti očuvanje nacionalnog identiteta i duhovnosti, ali i da budemo jedinstveni. To nam danas u dijaspori više nedostaje nego u maticama – rekao je Selaković.

On veruje da će se Srbija i Srpska zajedno boriti za otvaranja novih radnih mesta i nastupati prema srpskoj dijaspori.

– Naša dijaspora nam može biti najbolji posrednik sa privrednicima iz Evrope i sveta. Značajno nam je i delovanje Srpske pravoslavne crkve i verujem da ćemo zajedno koračati ka boljem sutra – zaključio je Selaković.

Forum dijaspore okuplja Srbe iz matice i inostranstva, kao i sve strane državljane koji izučavaju srpski jezik, istoriju i kulturu, a zainteresovani su za razvoj Republike Srpske.

Otvaranju Foruma dijaspore prisustvovali su predsednik Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović i premijer Srpske Radovan Višković.

Na skupu su bile i zvanice iz javnog, privrednog, političkog života Republike Srpske, Srbije i dijaspore, kao i predstavnici Srpske pravoslavne crkve.

Check Also

Arno Gujon posetio Srbe u Federaciji BiH i podelio poklone đacima

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon podelio je đacima …