Sentandrejci proslavili Preobraženje

Izvor: snnovine.com
Gosti koji se svake godine okupe na sentandrejskoj slavi – Preobraženju Gospodnjem, kažu da je lepo vreme pratilo proslavu više od dvadeset godina. Ovog 19. avgusta vreme je, nakon dugog vrelog leta, podsetilo sve prisutne na drevnu mudrost da se na ovaj dan preobražava i gora i voda, i da se bliži jesen. Ipak, kiša nije omela slavsko raspoloženje, posebno ono duhovno, na veliki hrišanski praznik i susret dragih prijatelja koji ne propuštaju da se okupe na ovaj dan u Sentandreji.

Sentandreja mssolata

U Preobraženskoj srpskoj crkvi u Sentandreji, povodom hramovne slave, najpre je održana sveta arhijerejska liturgija, koju je služio episkop braničevski Ignjatije, uz prisustvo oca Pantelejmona iz manastira Grabovac, oca Vojislava Galića, paroha sentandrejskog, oca Dobrice Ćosića, paroha smederevskog, oca Ljube Milisavića paroha u Pomazu, oca Pavla Kaplana iz Segedina i oca Zorana Ostoića, budimpeštanskog paroha, uz sasluženje đakona Zorana Živića. Po običaju, na Preobraženje, osvećeno je grožđe, po kojem je ovaj kraj oduvek bio poznat.

Večernje, koje je počelo u 16 časova, služio je otac Pavle Kaplan, a rezanju kolača i osvećenju koljiva prisustvao je vladika Ignjatije, uz prisustvo oca Ljube Milisavića i đakona Zorana Živića. Vladika Ignjatije je prisutnima čestitao praznik i poželeo srećnu slavu. Po tradiciji, kolač i žito pripremila je porodica Galić, koja svake godina kumuje.

Uprkos kiši koja je sipila, najmađi folkloraši sa srpskom zatavom ipak su nastupili u crkvenoj porti. Na ovaj način održali su tradiciju da se ispred crkve zaigra srpsko kolo, a nešto kasnije su i prošetali do trga, gde se spremao večernji program. U okviru manifestacije „Dani muzike i folklora” na večernjem koncetu nastupili su kulturno-umetnička društva: „Logovac” iz Despotova, „Čelarevo” i „Novi Karlovci” iz istoimenih mesta.

Na Trgu Cara Lazara, pokraj srpskog restorana „Korner”, od 20 časova održan je koncert Orkestra „Selo”, a kao specijalni gosti nastupili su proslavljeni umetnici na harmonici Ljubiša Pavković i Radovan Marić. Ljubitelji srpskog melosa i narodnih igara ispunili su trg i zaigrali srpska kola.

Detaljnije u jednom od narednih brojeva štampanog izdanja Srpskih nedeljnih novina…

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …