Sentandrejski motivi inspiracija

izvor: Dnevnik

U Sentandreji krajem oktobra otvorena je 20. po redu srpska likovna kolonija Sentandreja 2013. u zgradi Preparandije na glavnom sentandrejskom trgu. Srpski likovnu koloniju organizovali su Srpska samouprava – Budimpešta XIV kvart u saradnji sa Srpskom samoupravom u Sentandreji i Muzejem Eparhije budimske u Sentandreji.

sent andreja-pngOve godine u radu 20. srpske likovne kolonije učestvovalo je ukupno 13 umetnika: Nada Denić, Milan Jakšić, Bojan Kiridžić, Sibila Petenji-Arbutina, Igor Cvejanović, Vladislav Šešlija, Danilo Vuksanović, Peter Berenzai, Ana Bozi, Dijana Vereblji, Daniel Malbaša, Agneš S. Varga. Na srpskoj likovnoj koloniji nastalo je više od trideset slika u rezličitim, autorskim pravcima, od kojih su mnoge bile inspirisane Sentandrejom kao mestom od izuzetnog značaja za srpsku kulturu.

Na otvaranju izložbe govorili su dr Ferenc Dic, gradonačelnik Sentandreje, Rade Drobac, ambasador republike Srbije u Budimpešti, Sava Stepanov iz zavoda za kulturu Vojvodine i mr Danilo Vuksanović iz Galerija Matice srpske.

Check Also

Uprava pomaže Srbima u Bosanskom Grahovu

Pčelarsko društvo „Grahovo“ iz Bosanskog Grahova dobilo je milion dinara /oko 16.600 KM/ pomoći od …