Serija markica „Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata”

Izvor: JP ,,Pošta Srbije“

Projekat „Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata” rezultat je želje da se danas, sto godina po završetku Velikog rata, oda dužna počast pojedincu – srpskom vojniku, tom malom čoveku iz Velikog rata – za civilizaciju i njegovo nesebično žrtvovanje za pravdu, slobodu i istinu. Pokrenut od strane Saveza potomaka ratnika Srbije (1912–1920), projekat takođe predstavlja deo prikupljene istoriografske građe iz perioda Prvog svetskog rata, koju su potomci poslali u čast sećanja na svoje pretke, učesnike Velikog rata.

Uvidom da je običan i anoniman ratnik-seljak bio taj koji je ravnopravno sa vojskovođama, kraljevima i državnicima oblikovao srpsku istoriju, započet je Javni poziv građanima Srbije i Srbima u regionu i dijaspori za dostavljanje fotografija i ostalih dokumenata iz Prvog svetskog rata, radi učešća u stvaranju „Albuma sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata”. U Galeriji Albuma sećanja se tako našlo preko 4000 prvorazrednih jedinica istoriografske građe i svedočanstava o ratnim avanturama i stradanjima srpskog vojnika, potisnutog sa stranica svetske istorije.

Istorija nas poziva da pokažemo da umemo da pamtimo, preuzimajući ličnu odgovornost za budućnost naših potomaka, obavezuje nas da ispričamo priču o našim precima, kako se njihovo veliko žrtvovanje ne bi izbrisalo iz našeg civilizacijskog pamćenja, već postalo kulturna baština.

Za informacije o kupovini pozovite 011 3343 248 ili pošaljite upit na imejl filatelijaprodavnica@posta.rs.

Projekat „Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata” podržan je od strane Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.

Check Also

Otkriven spomenik posvećen svim generacijama Srba u Kanadi

Srpska zajednica dobila je spomenik koji je posvećen svim generacijama Srba koji su sačuvali naše …