Simpozijum o srpskom jeziku

izvor: RTS

Savez Srba u Rumuniji je proteklog vikenda u Srpskoj gimnaziji „Dositej Obradović“ u Temišvaru organizovao međunarodni simpozijum pod nazivom „Nastava na srpskom jeziku na evropskim koordinatama“.

Simpozijum u TemišvaruNa simpozijumu su učestvovali stručnjaci iz Srbije, Mađarske i Austrije, školski inspektori, profesori srpskog jezika i književnosti koji predaju u srpskim školama u Rumuniji, profesori koji predaju na srpskom jeziku u gimnaziji Dositej Obradović u Temišvaru i stručnjaci koji predaju na Zapadnom univerzitetu u Temišvaru, izveštava za Program za dijasporu RTS-a Svetlana Matić.

Prisutne je na početku pozdravio profesor Jadran Klanica, direktor gimnazije Dositej Obradović, poželevši svim učesnicima uspešan rad.

Dr Slavomir Gvozdenović, srpski poslanik u parlamentu Rumunije, je napomenuo da je ovo jedan od najznačajnijih skupova, jer je srpska gimnazija stožer obrazovanja na srpskom jeziku u Rumuniji.

Ognjen Krstić, predsednik Saveza Srba u Austriji je istakao da se Savez trudi da realizuje projekte sa ciljem da očuvaju nacionalni identitet i srpske škole u Rumuniji. Srpske škole treba da postanu elitne škole, a Savez Srba Rumunije ulaže u edukativnu komponentu, kako bi zaustavio trend smanjenja broja učenika i popravio sliku o srpskim školama. Jedan od načina, kako je istakao, su i letnje škole srpskog jezika, pa i ovaj naučni skup, jer treba vaspitavati decu u srpskom duhu.

Tabla gimnazijeProfesor Željko Stankov, školski inspektor se u svojoj pozdravnoj reči osvrnuo na učešće nastavnika srpskog jezika u različitim aktivnostima i komisijama, ističući da je njihov rad od neprocenjive vrednosti, jer oni uče decu srpskoj kulturi i običajima. Jedan od vidova aktivnosti nastavnika su i pozorišne predstave koje organizuju.

Nakon pozdravnih govora, profesorka Vera Župunski, inače predsednik Organizacionog odbora za održavanje simpozijuma, je pozvala prisutne da se, nakon uvodnog referata, uključe u rad po sekcijama. Sekcije su se odvijale posebno za vaspitače, učitelje i profesore srpskog jezika i književnosti.

Prvog dana naučnog skupa uvodni referat na temu Nastava maternjeg jezika u Austriji prisutnima je održala profesorka Svetlana Matić iz Beča. Ona je u svojoj prezentaciji, pored teoretskog, prikazala i praktičan rad u nastavi maternjeg jezika u Beču, a prikazala je i projekte koji su sprovedeni u bečkim osnovnim školama.

Nakon oficijelnog dela programa, svi učesnici simpozijuma su obišli učionice i kabinete u Srpskoj gimnaziji Dositej Obradović, koja u Temišvaru egzistira punih 70 godina.

Nakon zajedničkog fotografisanja, profesori su prisustvovali svečanoj večeri, pa je druženje i razmena pedagoških iskustava potrajala do kasnih večernjih sati.

Check Also

Za osnivanje novih škola i odeljenja dopunske nastave srpskog jezika u dijaspori izdvojeno 20.000.000 dinara

Ministarstvo spoljnih poslova – Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu donelo je …