Škola, jača od izolacije

Izvor: Savez Srba u Italiji

I u ova teška vremena, nastavnici se trude da deci na što zanimljiviji način prezentuju gradivo. Tako je i u Srpskoj dopunskoj školi „Sveti Sava“ u Italiji čija se nastava izvodi u organizaciji Ministarsva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Nastavnica Jelena Jovanović je oformila Fejsbuk učionicu na kojoj jednom sedmično postavlja lekcije koje osmišljava za svoje đake. Pored obaveznog sadržaja, učenici su u prilici i da se zabave gledajući filmove, pozorišne predstave, čitajući elektronske knjige i rešavajući kvizove koji su u skladu sa gradivom, a opet odlična razbibriga u periodu izolacije. I na ovaj način, uče se da cene i neguju svoj jezik.

Marina iz Vićence

Kroz Fejsbuk učionicu upoznali su se sa savremenim srpskim piscima Igorom Kolarovim, Grozdanom Olujić. Neki od đaka, zainteresovani odlomcima koje je nastavnica pripremila, pročitali su i ceo roman „Agi i Ema“ i tako putovali svojim maternjim jezikom u čarobni svet prijateljstva usamljenog dečaka i neobične starice. Svi su bili u prilici da odgledaju film koji je, kao i knjiga, bio dostupan na Fejsbuk učionici. Učeći o bajkama, gradivo su utvrđivali i kroz igrice u elektronskoj formi koje je nastavnica prilagodila gradivu.

Miloš i Milica iz Bassana del Grappe

Za Uskrs su se pripremali crtajući uskršnja jaja što je bila i tema konkursa u organizaciji Prijatelja dece Voždovca. Stiglo je preko 70 dela malih umetnika, za šta su, zajedno sa ostalim đacima iz srpskih dopunskih škola iz Italije i Francuske, osvojili nagradu za najlepšu kolekciju.

Učenici su za Uskrs od učiteljice dobili na poklon video-čestitku napravljenu od njihovih crteža uskršnjih jaja.

Kroz neobičnu video – priču nastavnice Jelene, saznavali su o velikom srpskom junaku Milošu Obiliću, a najmlađi učili pesmu Jovana Jovanović Zmaja.

Grupa je formirana krajem februara kada je obustavljena nastava zbog ekspanzije koronavirusa u Italiji. Trenutno broji 90 članova koji prate gradivo, a oni učenici koji nemaju pristup Fejsbuku, nastavne materijale dobijaju imejlovima. Učenici nastavnice Jelene su veoma aktivni i na drugim konkursima za đake organizovanim u matici Srbiji.

Na konkursu „Nema frke uz unuke“ Dečjeg kulturnog centra u Beogradu učestvovalo je četrdesetoro učenika. Nagrađeno je njih dvadesetoro. Ovaj konkurs je doneo radost, kako đacima, tako i njihovim bakama i dekama od kojih su daleko. Fizička razdvojenost i sprečenost dolaska zbog nastale situacije, donekle je nadoknađena emotivnim porukama i crtežima iz Italije.

Marko iz Arzinjana

Učešće za konkurs Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije „Moja porodica – Moja sloboda“ uzelo je četrdesetoro đaka koji sa nestrpljenjem čekaju rezultate.

Svi radovi učenika promovišu se na Fejsbuk učionici učiteljice Jelene što podstiče đake na učešće i predstavlja jedan vid afirmacije. Putem telefona, mejlova i poruka na društvenim mrežema, učenici šalju rešenja domaćih zadataka i dobijaju podršku od svoje nastavnice.

Miloš iz Arzinjana

Učenici nastavnice Jelene u Vićenci, Arzinjanu, Basanu del Grapi i Valdanju nisu dozvolili da ih izolacija i nemogućnost kretanja odvoje od srpske dopunske škole. U velikom broju odazvali su se novoj formi pohađanja i pokazali da su veoma zainteresovani za savremene nastavne vidove. Za njih izgubljeno vreme ne postoji, jer su, njihovim žargonom rečeno, prihvatili izazov koji im je uputila učiteljica i na pravi način odgovorili na njega. Da im Kovid-19 ne može ništa, dokazali su i brojnim učešćima na raspisanim konkursima na aktuelnu temu zbog čega zaslužuju pohvale najvišeg nivoa.

Celokupno njihovo delovanje ispraćeno je i od strane koordinatorke Blaženke Trivunčić, nastavnice srpskog jezika u Parizu koja ih, preko njihove nastavnice Jelene i Fejsbuk grupe Srpski Pariz, bodri, motiviše i takođe pruža veliku podršku. Zajednička učešća na konkursima srpske dece iz Italije i Francuske, dokaz su da, iako u stvarnosti zatvorene, za decu granice ne postoje.

Check Also

Arno Gujon posetio Srbe u Federaciji BiH i podelio poklone đacima

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon podelio je đacima …