Protokol o saradnji između Ministarstva prosvete i Samouprave Srba u Mađarskoj

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević potpisao je danas Protokol o saradnji između Ministarstva i Samouprave Srba u Mađarskoj, čiji je cilj saradnja nastavnika dve zemlje i naveo da je škola „Nikola Tesla“ u Budimpešti čuva identitet Srba i širi kvalitet obrazovanja.

nikola_tesla-budimpesta_priznanje_maticeMinistar Šarčević je uručio i potvrde o stručnom usavršavanju nastavnicima koji predaju na srpskom jeziku u školi „Nikola Tesla“ u Budimpešti, a koji su proteklih dana pohađali obuke u osnovnim i srednjim školama u Beogradu.

Šarčević je rekao da škola ima dve misije – očuvanje identiteta Srba u Mađarskoj, ali i misiju širenja kvaliteta obrazovanja. Ministar je naveo i da dodeljene licence nisu samo formalno priznanje već „kopča“ sa maticom.

„Pravićemo bolje obrazovanje u Srbiji i bićete u prilici da nam donesete iskustva i novine koje želimo da uvedemo“, rekao je Šarčević.

Ministar je istakao da se raduje što se 20 godina od otvaranja nove zgrade škole, škola proširila i što je kvalitet, koji je u njoj postojao od početka, došao do izražaja, dodajući da se još tada predlagalo da zgrada Tekelijanum postane centar za mlade naraštaje srpske nacije srednje Evrope.

Direktorka srpske gimnazije „Nikola Tesla“ i predsednik Odbora za školstvo Samouprave Srba u Mađarskoj, Jovanka Lastić, rekla je da je ovo prilika da od matice dobiju kulturnu podršku misiji za opstanak zajednice u Mađarskoj.

„Mislim da je za nas neophodno da imamo kontakt i živu vezu sa kolegama koji rade u Srbiji u obrazovnim institucijama u kojima se sprovodi program koji je za nas bitan i od koga možemo da profitiramo, odnosno da preuzmemo i primenimo dobru praksu u našoj školi“, rekla je Lastić.

Ona je izrazila nadu da će uskoro imati priliku da ugoste ministra u školi u Budimpešti i školama koje pripadaju njihovom veoma malom, ali još uvek postojećem nezavisnom srpskom-obrazovnom sistemu u Mađarskoj.

„Dok taj sistem postoji možemo govoriti o postojanju srpske nacionalne zajednice u Mađarskoj jer kada ne budemo imali škole, verovatno će asimilacija koja je i ovako uzela velikog maha dovršiti ono što ne bi želeli“, rekla je ona.

U okviru srpske škole „Nikola Tesla“ u Budimpešti postoji obdanište, osnovna škola, gimnazija i đački dom.

Izvor: Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …