Skromno interesovanje dijaspore za izbore

Izvor: RTS

Malo interesovanje naših građana u inostranstvu za glasanje na parlamentanim izborima 16. marta, pokazuju podaci iz konzularnih predstavništava Srbije u svetu. Sutra ističe rok za prijavu za glasanje van zemlje.

Izbori

Dan pre isteka roka za prijavu za glasanje van zemlje na vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji 16. marta u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Srbije u nekim od zemalja sa brojnom srpskom zajednicom, poput Austrije, Nemačke i Švajcarske, prijavio se skroman broj birača.

Brojni konzulati su ipak prešli „cenzus“ od 100 birača, koliko je Izborna komisija propisala da bi glasačko mesto uopšte moglo da se otvori.

Glasačko mesto će biti otvoreno u Beču, gde se očekuje sličan broj birača kao na prošlim parlamentarnim izborima, rečeno je Tanjugu.

Reč je o onima koji su već ranije učestvovali na izborima, odnosno već su upisani u glasački spisak za glasanje van zemlje.

Od kada je omogućeno glasanje u dijaspori – na izborima za predsednika Srbije 2004., na referendumu za novi Ustav Srbije 2006. na parlamentarnim izborima januara 2007. kao i predsedničkim izborima januara 2008. i potom parlamentarnim maja 2008., a zatim i parlamentarnim i predsedničkim izborima 2012. godine, svoje biračko pravo u Austriji iskoristio je mali broj državljana Srbije.

Tako se za parlamentarne izbore 2012. za glasanje u inostranstvu u Beču prijavilo oko 350 državljana Srbije, a u Salcburgu svega 70.

U Beču je tada otvoreno jedno biračko mesto u Konzularnom odeljenju Ambasade Srbije, dok u Salcburgu nije postojao dovoljan broj glasača za otvaranje izbornog mesta.

I za ove izbore u Generalnom konzultatu Srbije u Salcburgu neće biti otvoreno glasačko mesto. Broj prijavljenih glasača u tom gradu može se izbrojati na prste iako diplomatsko-konzularno predstavništvo Srbije u Salcburgu pokriva više pokrajina Gornja Austrija, Salcburg, Tirol i Forarlberg, u kojima, prema procenama živi više od 40.000 Srba.

Generalni konzulat Republike Srbije u Štutgartu, kako prenose frankfurtske „Vesti“, primio je za sada više od 150 zahteva za upis u birački spisak i očekuje se potvrda Izborne komisije da će u konzularnim prostorijama biti otvoreno biračko mesto.

U Generalni konzulat Srbije u Diseldorfu, prema „Vestima“, za izbore se do juče prijavilo 116 potencijalnih glasača što znači da će ovaj konzulat u svojim prostorijama organizovati glaanje a diplomate se nadaju da će do isteka roka biti i više prijavljenih.

Slična situacija je i u minhenskom konzulatu gde je do juče stiglo 225 prijava. Glasačko mesto biće otvoreno i u Frankfurtu, gde je takođe pređen „cenzus“ od 100 prijava za glasanje.

Takođe i u Frankfurtu će biti otvoreno glasačko mesto jer se očekuje da će broj prijavljenih birača preći 100.

Ambasada Srbije u Berlinu ističe da ima već 100 prijavljenih birača i da prijave još pristižu, a i u Hamburgu očekuju da će do isteka roka biti prikupljen dovoljan broj birača za otvaranja glasačkog mesta, pošto je do 19.februara prijavu predalo 97 glasača.

Pčekuje se da će u Francuskoj biti otvorena glasačka mesta u Parizu i Strazburu.

Što se Danske tiče u Kopenhagenu do juče se prijavilo svega 31 glasač, od kojih je Komisija potvrdila tek 11. U toj zemlji veliki problem predstavlja što postoji samo jedno potencijalno glasačko mesto do kojeg bi mnogi morali da prevale čak i po 500 kilometara.

Kada je reč o Švajcarskoj u Bernu se do sada prijavilo samo 70 birača, a u Cirihu 300, tako da će tamo zasigurno biti otvoreno glasačko mesto.

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …