Slavka Drašković: Gradsko veće Vukovara diskriminiše Srbe

Dr Slavka Drašković, direktorka vladine Kancelarije za dijasporu i Srbe u regionu reagovala je na jučerašnju odluku Gradskog veća Vukovara da table u ovom gradu budu ispisane samo na latinici i hrvatskom jeziku rekavši da „ova odluka gradskog veća Vukovara ne šalje dobru poruku kada je u pitanju položaj i život srpske manjine u Vukovaru, i njen suživot sa hrvatskom zajednicom.“ Ona je apelovala na čelnike Vukovara i na vladu Hrvatske da odluku gradskog veća ne podrže. „Ukoliko se sa odlukom slože znači da podržavaju diskriminaciju“, poručila je ona.

slavka drašković

Slavka Drašković je istakla da je prilikom nedavnog boravka u Vukovaru bila upoznata sa namerama i mogućnošću da u Gradskom veću bude izglasan statut koji će suspendovati obavezu primene dvojezičnosti i tada apelovala i na gradonačelnika Vukovara Željka Saba da ne prihvati takav predlog ukoliko ga Veće izglasa. Drašković je tom prilikom razgovarala i sa srpskim odbornicima u Veću. Ukidanje prava na jezik i pismo srpskoj zajednici nije rešenje za narasle tenzije u Vukovaru, istakla je Slavka Drašković, naprotiv, taj čin pojačava nesigurnost kod Srba u ovom gradu.

„I Zakon i Ustav Hrvatske nedvosmisleno govore o upotrebi dvojezičnosti, a odluku Veća tek treba da potvrde gradonačelnik i Vlada Hrvatske, te zbog toga očekujem da odluka Veća neće biti pravosnažna“, rekla je Slavka Drašković.

Nadajući se da će Republika Hrvatska kao članica EU poštovati zakone, Drašković je izrazila zabrinutost za dalji suživot srpske manjine u Vukovoru, njihov položaj i bezbednost.

Tokom svog boravka, u Vukovaru, u septembru ove godine, Drašković je razgovarala sa gradonačelnikom, kao i sa županom Vukovara i tada je dobila uveravanja da će se dvojezičnost poštovati, stoga ipak veruje da i u ovom slučaju dobrosusedski odnosi sa Hrvatskom neće biti narušeni. Izjavu direktorke prilikom posete možete pogledati ispod.

r0aLuJ7KqME

Spoljni linkovi: Međunarodni radio Srbija, RTS, Krstarica

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …