Slavka Drašković: Hrvatska da preduzme sve kako bi prestali napadi na Srbe

Izvor: Tanjug

Direktorka Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Slavka Drašković apelovala je na hrvatske vlasti da hitno preduzmu sve kako bi prestali napadi na Srbe u toj državi i da pokažu da su dorasli svojoj novoj poziciji u Evropskoj uniji.

Draškovićeva je u izjavi Tanjugu istakla da se u Hrvatskoj vodi kampanja, odnosno neka vrsta histerije protiv Srba čime su ugrožena ne samo njihova osnovna i ljudska prava, već i mir, sigurnost i „svaki osnovni način jednog normalnog suživota“.

„Nedopustivo je da u 21. veku u jednoj zemlji koja je članica Evropske unije imamo takvo kršenje osnovnih i svih ljudskih prava, kao što se to dešava sada u Hrvatskoj u odnosu na Srbe“, rekla je Draškovićeva.

Ona je naglasila da je Vukovar, u kojem proteklih dana nacionalisti održavaju proteste protiv ćirilice, samo jedno mesto gde se vodi kampanja protiv Srba.

„Vukovar je samo jedan deo, jedno mesto gde se to dešava i gde je ćirilica jedno osnovno pismo i jezičko pravo na kulturu i identitet naroda koje je ugroženo na nasilan način. To traje veoma dugo“, ukazala je Draškovićeva.

Ona je podsetila da je sinoć u Splitu izvršen napad na Veće srpske nacionalne manjine, da je pre jedan dan u Dubrovniku na srpskoj crkvi ispisano „Srbe na vrbe“, kao i da je nedavno u selu Trpinje na neprimeren način uhapšeno nekoliko srpskih civila.

„Moram da apelujem na hrvatsku državu da hitno i odmah preduzme sve što je u njenoj moći da se ovo zaustavi. Bila sam krajem prošle godine u Vukovaru i Zagrebu gde sam razgovarala sa najvišim zvaničnicima Hrvatske. Dobila sam obećanje i čvrsto uveravanje da država Hrvatska neće dopustiti dalju eskalaciju nasilja, a sada vidimo da je ona ipak nekako dopustila i da je još gore nego što je tada bilo“, rekla je Draškovićeva.

Prema njenim rečima, nasilje prema Srbima eskaliralo je ne samo u Vukovaru, nego i u drugim mestima u Hrvatskoj.

„Hrvatsku pozivam da pokaže da je zaista dorasla ovoj situaciji i svojoj novoj poziciji u Evropskoj uniji i da odmah učini sve da ovo odmah prestane“, poručila je Draškovićeva.

Check Also

Gujon se sastao s gradonačelnikom Banjaluke Draškom Stanivukovićem

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon sastao se s …