Slavka Drašković o dijaspori s ambasadorom Vilhelmom

Direktorka Kancelarije Vlade Srbije za dijasporu dr Slavka Drašković razgovarala je sa ambasadorom Nemačke Hajncom Vilhelmom o aktivnostima Kancelarije, investicijama i manifestacijama dijaspore u SR Nemačkoj.

Slavka DraskovicSastanku u Kancelariji za dijasporu, prisustvovali su i Inge Erler, šef Odeljenja za kulturu i Marko Čadež, savetnik za medije i odnose sa javnošću i portparol ambasade, kao i pomoćnik direktora Kancelarije Vukman Krivokuća i samostalni savetnik Milica Vučković.

Direktorka je najavila da Kancelarija ima u planu organizovanje manifestacije Srbija i Nemačka – srpska dijaspora i srpsko-nemački odnosi u XXI veku, u oktobru ove godine u Berlinu. „Ova konferencija ima za cilj, između ostalog, jačanje veza Srbije i Nemačke, jačanje veza sa našom dijasporom u Nemačkoj, kao i jačanje motivacije za samoorganizovanjem srpske dijaspore u Nemačkoj. Učestvovaće predstavnici vlasti obe zemlje i srpska dijaspora“, rekla je dr Slavka Drašković.

Ona je istakla važnu ulogu dijaspore u privrednom razvoju Srbije, te da je dijaspora lokalno orijentisana prema mestima iz kojih potiče i gde joj žive rođaci. „Imamo uspešan primer projekta ,,Zaposlimo Srbiju” koji je pokrenula Kancelarija sa ciljem da se u saradnji sa lokalnim samoupravama u Srbiji povežu dijaspora i potencijalni investitori u inostranstvu sa lokalnom samuopravom i tako pokrenu ulaganja u mala i srednja preduzeća u Srbiji. Na taj način, već su ostvarene neke investicije, poput izgradnje fabrike peleti u Brusu, koja koristi nemačku tehnologiju“, naglasila je dr Slavka Drašković.

slavka-draskovicAmbasador Vilhelm je izrazio interesovanje o razlozima slabog odziva dijaspore na izborima u Srbiji i istakao da bi Srbi u Nemačkoj trebalo da budu bolje organizovani. Ambasador je najavio osnivanje Nemačko-srpskog foruma, koji bi trebalo da doprinese unapređenju saradnje dveju zemalja i pozvao direktorku da prisustvuje svečanom otvaranju.

Portparol ambasade Marko Čadež je rekao da je Nemačko-srpski forum udruženje građana, koje je registrovano u Srbiji i da će u njegov rad biti uključeni eksperti iz Srbije, Nemačke i pripadnici dijaspore. Ovaj forum će kroz projekte učestvovati u ekonomskoj, političkoj i svim drugim sferama saradnje, kao i u podršci institucijama.

Check Also

Svaki Srbin u dijaspori potencijalni lobista

Naši sunarodnici van Srbije su jedan od velikih potencijala koji država do sada nije prepoznala …