Slavka Drašković sa Srbima iz Hrvatske

Direktorka Kancelarije Vlade Srbije za dijasporu i Srbe u regionu dr Slavka Drašković prisustvovala je zajedničkom skupu predstavnika organizacija Srba u Hrvatskoj koji je održan u prostorijama Srpskog narodnog vijeća u Zagrebu.

slavka-draskovic

Glavna tema ovog sastanka bila je unapređenje saradnje srpskih organizacija iz Republike Hrvatske u cilju jedinstvenog delovanja po pitanju aktuelnih događaja u Hrvatskoj, međusobne saradnje i zajedničkog rada na rešavanju pitanja Srba u Hrvatskoj.

„Očekujem da će Ministastvo uprave Hratske doneti odluku o neusaglašenosti izmene Statuta grada Vukovara sa Ustavom Hrvatske, odnosno sa zagarantovanim ustavnim pravom srpske nacionalne manjine. Nadamo da će Hrvatski državni organi u tom slučaju ispravno postupiti», naglasila je u svom obraćanju dr Slavka Drašković.

Naše delovanje usmereno je rešavanje drugih pokrenutih pitanja, kao što su vraćanje oduzetih stanarskih prava, pokretne i nepokretne imovine ili isplate neisplaćenih penzija.

„Pitanje ekonomske obnove ratom zahvaćenih područja uključuje problem nezaposlenosti, kao jedne od najvećih prepreka održivom povratku i punoj reintegraciji povratnika srpske nacionalnosti», istakla je Slavka Drašković.

slavka draskovic
Na slici s leva na desno: Milorad Pupovac, Slavka Drašković, ambasador Stanimir Vukićević, Miodrag Linta

Skupu u Zagrebu su prisustvovali i predstavnici Narodne skupštine Republike Srbije, Srpske pravoslavne crkve, Ambasade Republike Srbije u Hrvatskoj, predstavnici srpskih političkih stranaka i organizacija u Republici Hrvatskoj.

Drugog dana radne posete dr Slavka Drašković prisustvovaće drugoj Velikoj skupštini Srpskog narodnog vijeća koja će se održati u Zagrebu u dvorani Lisinski.

Povezane vesti – spoljni linkovi: RTS, Večernje novosti, Međunarodni radio Srbija, Krstarica.

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …