Slavka Drašković: U Nemačku godišnje ode 9000 ljudi

Svake godine Srbiju napusti oko 32.000 ljudi od čega u Nemačku ode oko 9.000 naših državljana, rekla je danas u Nišu direktorka Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu dr Slavka Drašković.

Na Konferenciji o medicinskim dostignućima na kojoj su govorili srpski lekari iz Hajdelberga i vrhunski nemački stručnjaci, direktorka je izjavila da je naša dijaspora u Nemačkoj jedna od najbrojnijih jer tamo živi oko 600.000 Srba.[blockquote_left] Podrška Virtuelnom matičaru

Direktorka dr Slavka Drašković posetila je lokalnu kancelariju za dijasporu u Nišu, zajedno sa pomoćnikom Vukmanom Krivokućom i višom savetnicom Olgom Milojević. Ona je podržala realizaciju projekta Virtuelni matičar, koji omogućava Nišlijama iz celog sveta da naruče lična dokumenta elektronskim putem i dobiju ih poštom. Sa lokalnim predstavnicima kancelarije u Nišu razgovaralo se i o realizaciji projekta „Zaposlimo Srbiju“, koji približava mogućnosti ulaganja pripadnicima dijaspore u grad iz kojeg su potekli. [/blockquote_left]

„Njihovo znanje i angažovanost u najboljim istraživačkim centrima i institutima u Nemačkoj treba iskoristiti kao obrazac dalje saradnje Srbije sa tom zemljom. Održavanje skupa u Nišu, čiji su inicijatori upravo lekari koji su otišli iz Srbije u Nemačku, treba da postane praksa između dve zemlje“, rekla je dr Drašković.

Stefan Stefanović iz Nemačke univerzitetske klinike Hajdelberg objasnio je da je skup u Nišu deo projekta kojim ta ustanova želi da uključi srpske kliničke i istraživačke institucije u međunarodne projekte, kao i da, za početak, uključi 20 mladih lekara iz Srbije „u transnacionalne i u kliničke studije“.

Predsednik Srpskog lekarskog društva – podružnice u Nišu prof. dr Dragan Veselinović najvio je potpisivanje memoranduma o saradnji sa Internacionalnim institutom za medicinsku diplomatiju koja treba da preraste u trajnu saradnju.

Konferencija je održana na Univerzitetu u Nišu u saradnji Srpskog lekarskog društva, Instituta i Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa dijasporom.

Check Also

Председник Вучић испред председништва Р. Србије дочекује српског члана Председништва БиХ Додика

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

Nakon sastanka sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom i predstavnicima Republike Srpske, predsednik R.Srbije …