Smederevo: saradnja matice i dijaspore

izvor: smederevo.org.rs

Počela je realizacija projekta ,,Uspostavljanje saradnje između dijaspore i matice na teritoriji grada Smedereva“, koji zajedno sprovode Grad Smederevo, Omladina JAZAS-a, i Udruženje srpsko-grčkog prijateljstva ,,Kantakuzina“, pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljnih poslova  – Uprave za saradnju s dijasporom i Srbe u regionu.

smederevo

Cilj projekta je povezivanje privrednika iz Grčke, Srba – Grka sa privrednicima iz  Smedereva. Projektom je predviđena razmena poslovnog iskustva i upoznavanje privrednika iz Grčke sa bogatim kulturnim, privrednim i turističkim nasleđem grada Smedereva, uz mogućnost pokretanja biznisa na teritoriji grada Smedereva.

Sadržaj posete i struktura privrednika iz grada Smedereva, biće prilagođeni interesovanju učesnika i privrednika iz Grčke. U cilju realizacije projekta, tokom boravka u Grčkoj, od 27. do 29. 05. 2015. godine, naš tročlani tim je uspostavio saradnju sa Georgio Ztaniom, zamenikom  gradonačelnika za opštine istočnog Olimpa i predsednikom Odbora za ekonomska pitanja opštine Dion Olimpus i Elenom Saliora, zaduženom za turizam i kulturu u toj opštini, kao i sa tamošnjim privrednicima.

Zainteresovanost za uspostavljanje saradnje, takođe su pokazali su i Dimitrios  Nasikas, gradonačelnik Opštine Riga Fereu i Dimitris Palikaris, zamenikom gradenačelnika sa svojim privrednicima. Koordinator projekta, Predrag Savić, upoznao je predstavnike lokalne samouprave  Leptokarije i Volosa sa ciljevima projekta ,,Uspostavljanje saradnje između dijaspore i matice na teritoriji grada Smedereva“. Predstavnici lokalnih samouprava, prema Savićevim rečima, prihvatili su predloženu projektnu ideju i pokazali zainhteresovanost da posete Smederevo, zajedno sa svojim preduzetnicima, Srbima i Grcima. Poseta grčke delegacije dogovorena je za oktobar 2015. godine.

Projekat ,,Uspostavljanje saradnje između dijaspore i matice na teritoriji grada Smedereva“ finansijski je podržalo Ministarstvo spoljnih poslova  – Uprava za saradnju s dijasporom i Srbe u regionu.

Check Also

Arno Gujon posetio Srbe u Federaciji BiH i podelio poklone đacima

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon podelio je đacima …