Snaženje veza sa organizacijama regiona

U Staroj Pazovi odžan dvodnevni skup „Unapređenje odnosa i snaženje veza sa organizacijama Srba u regionu, institucija Vlade Srbije i lokalnih samouprava u Srbiji“, kojem su prisustvovali predstavnici srpske zajednice u R Hrvatskoj, R Mađarskoj i R Rumuniji. Prisutnima se obratio ministar pravde Nikola Selaković.

stara pazova 1

Video materijal sa skupa u Staroj Pazovi možete pogledati OVDE.

Vlada Srbije u politici poboljšanja međunarodnog položaja Srbije apsolutno vodi i vodiće računa o unapređenju položaja srpske zajednice u svim državama regiona, poručio je danas ministar pravde Nikola Selaković na skupu predstavnika srpske zajednice iz regiona. Selaković je u Staroj Pazovi, gde je održan skup, poručio i da Vlada Srbije vodi politiku pomirenja, pružene ruke i politiku rešavanja svih problema kroz dijalog i razgovor. Srbija je, kako je istakao, stub regionalne stabilnosti.

„Za ovo kratko vreme uspeli smo da uzdignemo ugled kako u regionalnim tako i u međunarodnim okvirima i to je važno koliko za Srbiju i njene građane, toliko još više za Srbe koji žive u državama regiona“, napomenuo je Selaković.

Vlada Srbije, kako je dodao, svojom politikom daje primer drugima kako se treba odnositi i prema pripadnicima manjinskih naroda.

„Mi ne tražimo ništa manje za pripadnike srpskog naroda u tim državama nego što pripadnici drugih manjinskih naroda imaju u Srbiji. Ne treba nam ništa manje, ni ništa više od toga“, istakao je ministar pravde i dodao da nivo zaštite ljudskih i manjinskih prava u Srbiji nije idelan ni sjajan, ali da u mnogim stvarima može da služi za primer.

Selaković je rekao i da nije slučajno što su se Srbi iz regiona okupili u Staroj Pazovi, opštini koja se ponaša socijalno, ekonomski, ali i nacionalno odgovorno. Stara Pazova je, kako je istakao, dobar primer za mnogo šta u Srbiji, a pogotovo za ekonomsku razvijenost i zapošljavanje, kao i za suživot većinskog i manjinskih naroda.

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke u Narodnoj skupštini  Zoran Babić rekao je da Srbija iskrenom i posvećenom politikom razvija najbolje međususedske odnose, a kako bi, pored ostalog, bili stvoreni bolji uslovi za sunarodnike u regionu.

„Od vas očekujem da nastavite da budete ambasadori Srbije i njenih gradova, da poštujete države u kojima živite, da gajite različitosti zbog kojih će vas poštovati, ali i sličnosti“, rekao je Babić. On je sunarodnike iz regiona pozvao da dođu i investiraju u maticu, da grade fabrike i zapošljavaju građane, ali i da zarade.

stara pazova 2

Srbi iz regiona su se okupili na skupu pod nazivom „Unapređenje odnosa i snaženje veza sa organizacijama Srba u regionu, institucija Vlade Srbije i lokalnih samouprava u Srbiji“, a njih je pozdravio i predsednik opštine Stara Pazova Đorđe Radinović.

„Cilj ovog Skupa je pružanje podrške radu predstavnika srpske zajednice u regionu na polju snaženja i poboljšanja položaja Srba na prostorima na kojima žive i gde, sa svojim porodicama planiraju da provedu budućnost. Ovo je skromna inicijativa, za koju bi mi domaćini Skupa, kao i svi vi ovde okupljeni, želeli da postane tradicija od praktičnog značaja. Bio bi veliki zajednički uspeh kada bi Opština Stara Pazova, a i drugi gradovi i Opštine u našoj zemlji postali mesta spajanja za predstavnike srpske zajednice u regionu, iz koje bi stvorili ambijent za pokretanje značajnih relevantnih tema u cilju nalaženja rešenja za bolji život srpskog naroda na prostorima koji okružuju Republiku Srbiju“, poručio je predsednik Opštine Stara Pazova Đorđe Radinović u svojoj uvodnoj reči.

Među temama posebno mesto imale su i teme koje su izneli poslanik u Parlamentu Republike Rumunije Slavomir Gvozdenović, koji je govorio o Stanju srpske manjine u Republici Rumuniji i odnos države prema ovoj zajednici. Zatim, na temu Informacije o stanju Srba u Istri i propisi koji determniniraju život Srba u Hrvatskoj govorio je Milan Rašula predsednik Županijskog veća srpske nacionalne manjine, potom o Implementaciji potpisanih mirovnih sporazuma u procesu mirne reintegracije istočne Hrvatske je govorio Jovan Ajduković član Opštinskog veća Opštine Borovo. Završnu temu, nakon koje je usledila i kraća diskusija i razmena praktičnih predloga, izneo je Goran Reljić Načelnik Opštine Kistanje sa osvrtom na Pretpostavke ekonomske saradnje srpske zajednice u Hrvatskoj i lokalnih samouprava u Republici Srbiji.

Skup je završen potpisivanjem Memoranduma o razumevanju, kojim je i definisana buduća delatnost i aktivnosti svih uključenih učesnika za naredni period.

Među prisutnima na Skupu su bili i predstavnici delegacije gradonačelnika Novog Sada, Vanja Vučević i Vesna Srdanov, kao i drugi učesnici: Predrag Burza – Načelnik Opštine Ervenik, Slobodan Aleksić – predsednik Veća srpske nacionalne manjine Poreča, Ilija Klještan – predsednik Zajednica Srba opštine Raša, Dean Stojanović – zamenik predsednika Veća srpske nacionalne manjine opštine Fažana, Dragan Todić – predsednik „Udruženja čuvari srpskog identiteta i srpskih običaja“, Cvija Davidović – predsednica „Kluba Srba Labina“, Milijana Balaban zamenica predsednice „Kluba Srba Labina“, Milan Đurić – direktor „Kulturnog i dokumentarnog centra Srba“ iz Budimpešte, Ognjan Krstić – predsednik „Saveza Srba u Rumuniji – Temišvar“ i Slavomir Gvozdenović – poslanik u Parlamentu Rumunije.

Svoju posetu predstavnici srpske zajednice iskoristili su i da obiđu najuspešnije kompanije sa teritorije Opštine Stara Pazova, gde su imali priliku da se upoznaju sa njihovim poslovnim uspesima, kao i da razmene kontakte u cilju buduće potencijalne saradnje u produbljivanja privrednih veza ka matici Srbiji.

 

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …