SNO uručio studentima po 500 evra

Fond Srpske narodne odbrane u Americi „Mihailo Pupin“ za stipendiranje srpskih studenata dodelio je po deseti put stipendije najboljim studentima Srbije, Republike Srpske i Crne Gore. Stipendije, u vidu jednokratne pomoći, u iznosu od pet stotina američkih dolara, dobilo je dvadeset studenata. Svečana dodela obavljena je danas u sali Parohijskog doma Hrama Sv. Save na Vračaru u Beogradu.

Srpska narodna odbrana u Americi, najstarija nacionalna organizacija Srba na američkom kontinentu osnovana 1914. godine pod predsedništvom istaknutog naučnika i srpskog rodoljuba Mihajla Pupina.

Fond „Mihajlo Pupin“ ima za cilj da pomogne „nove Pupine, mlade Srbe i Srpkinje besprekornih akademskih kvalifikacija i čistog moralnog lika i ličnih opredeljenja, da završe studije i svojim radom u Otadžbini doprinesu boljitku svoga naroda i svoje zemlje“ stoji u saopštenju Srpske narodne odbrane.

Na svečanosti je prikazan kratki istorijat jednovekovnog postojanja Srpske narodne odbrane u Americi, o njenom radu govorili su njeni predstavnici, a najbolji studenti, dobitnici stipendija, okupili su se u druženju i upoznavanju posle programa.

[blockquote_right]Nagrađeni studenti

Dobitici stipendija Fonda Mihajlo Pupin za 2013. godinu su:
1. Jelena Veselinović
2. Aleksandar Mihajlović
3. Nevena Nešković
4. Zoran Đukić
5. Nevena Mijušković
6. Nenad Slavujac
7. Jelena Šljivar
8. Dušan Dimić
9. Minja Marijanski
10. Nebojša Prijović
11. Saša Tatić
12. Stefan Vučković
13. Vesna Milinković
14. Nemanja Madžarević
15. Jadranka Vasiljević
16. Milan Nešić
17. Ivanka Savić
18. Nemanja Dević
19. Valentina Opančina
20. Janko Janković[/blockquote_right]

Do sada, Srpska narodna odbrana u Americi, pomogla je, pored svojih redovnih nacionalnih i humanih dužnosti, i 200 mladih i talentovanih studenata, vodećih umova srpske inteligencije u budućnosti.

„Ovaj desetogodišnji rad smatramo velikim uspehom naše organizacije jer je jedna od bitnih stavki pri dodeli stipendija da će svojim radom pomoći matici da ustanovi principe demokratske i domaćinske Srbije u svakom smislu“, stoji u saopštenju Srpske narodne odbrane.

Check Also

Srbi u regionu i dijaspori i ove godine podržani od matice

U subotu, 20.11.2021. godine, u Pres centru Udruženja novinara Srbije održana je konferencija o značaju …