Spisak korisnika državne pomoći

U cilju upoznavanja javnosti sa tokom procesa obnove u delu koji se tiče Državnog programa obnove porušenih porodičnih stambenih objekata, Kancelarija za pomoć i obnovu poplavljenih područja Vlade Srbije objavljuje „Spisak korisnika državne pomoći čiji su porodični stambeni objekti klasifikovani u 6. kategoriju oštećenja“ za period od 4. avgusta do 16. septembra 2014. godine.

OSTECENA KUCA

U šestu kategoriju oštećenja svrstani su porušeni porodični stambeni objekti ili objekti koji su rešenjem nadležnog inspekcijskog organa zabranjeni za stanovanje usled razorenog konstruktivnog sistema.

Spiskovi su sačinjeni na osnovu rešenja o dodeli državne pomoći koje su izdale jedinice lokalne samouprave i odnose se na izgradnju novih tipskih stambenih objekata ili na davanje bespovratnih novčanih sredstava, u skladu sa zakonom.

Spiskovi će biti ažurirani u skladu s dinamikom prijema rešenja o dodeli državne pomoći Kancelariji za pomoć i obnovu poplavljenih područja od strane jedinica lokalne samouprave.

Premijer  Aleksandar Vučić je ranije izjavio da će sve kuće koje su oštećene u majskim poplavama u Obrenovcu biti završene do zime, kao i da će do 1. novembra biti obnovljeni svi javni objekti u toj opštini.

Pomoć za Kladovo

Marko Blagojević, direktor kancelarije za pomoć i obnovu je agenciji Beta kazao da će njegovi saradnici ove nedelje obići Kladovo, a da opštinske komisije za procenu štete već sada mogu i bez Kancelarije da počnu da rade kategorizaciju objekata.

„Posao na čiji smo početak čekali dva meseca nakon majskih poplava sada može da krene odmah, što znači da ceo ovaj posao u Kladovu može da bude gotov jako brzo“, naveo je Blagojević.

On je kazao da pogođeni poplavama u Kladovu mogu u ovom trenutku da računaju na tehničku pomoć Kancelarije, a da se nada da će od sledeće nedelje moći da računaju i na svaku drugu pomoć koju su dobile ili dobijaju druge opštine u Srbiji koje su pretpele štetu u majskim poplavama.

Upitan koliko je novca prikupljeno, a koliko potrošeno za obnovu kuća uništenih u majskim poplavama, Blagojević je kazao da je pre dva i po meseca bilo 30 miliona evra i da je u međuvremenu mnogo novca potrošeno na isplatu materijalne pomoći za oštećene i srušene objekte.

Dodao je da će takvih domaćinstava zaključno sa današnjim danom biti više od 12.000, a ukupno kako se procenjuje 14.000 i da je plan da se taj posao završi ove nedelje ili najkasnije do kraja septembra.

Check Also

Uprava pomaže Srbima u Bosanskom Grahovu

Pčelarsko društvo „Grahovo“ iz Bosanskog Grahova dobilo je milion dinara /oko 16.600 KM/ pomoći od …