Home >>> Aktuelno >>> Dan slovenske pismenosti i kulture

Dan slovenske pismenosti i kulture

izvor: SPKD „Prosvjeta“, Gradski odbor Banja Luka

Na inicijativu SPKD „Prosvjeta“, Gradski odbor Banja Luka, u osnovnim školama Grada Banja Luka („Sveti Ćirilo i Metodije“, „Sveti Sava“, „Dositej Obradović“ i „Vuk Stefanović Karadzić“) obilježen je Dan slovenske pismenosti i kulture.

U svom prosvjetiteljskom opredjeljenju SPKD „Prosvjeta“ je okrenuta prvenstveno prema mladim naraštajima i u tom cilju je usmjerila svoje djelovanje i predstavljanje zaslužnih ličnosti, koje su, svaka na svoj način, postavile temelje srpske pismensti, kulture i duhovnosti. Na jedan vrlo popularan, najkraći i najpregledniji mogući način, obuhvaćen je period hristijanizacije i stvaranja slovenskog pisma u 9. vijeku (Ćirilo i Metodije), period stvaranja samostalne srednjovjekovne srpske države u 12. i 13. vijeku (Sveti Sava), period oslobođenja od viševjekovnog robovanja pod tuđinskom vlašću početkom 19. vijeka (Dositej Obradović) i period stvaranja moderne srpske državnosti, kada je izvršena reforma jezika i pisma i udareni temelji moderne književnosti i kulture (Vuk Stefanović Karadzić).


Izdvojene su, dakle, ličnosti koje su svojim radom i djelovanjem obilježile epohu i trajno zadužile srpski narod. Poznavanje njihovog životopisa, podsjećanje na vrijame i istorijske okolnosti u kojima su stvarali i koje su ih iznjedrile, omogućava pravilno shvaćanje srpske istorije, tumačenje njene sadašnjosti i predviđanje njene budućnosti. Ono što im je zajedničko, uprkos svim razlikama, je posrednička uloga koju su imali u potonjim osmišljavanjima srpskog nacionalnog bića na balkanskoj vjetrometini, gdje ćemo „vazada zapadu istok biti, a istoku zapad.“
Gradski odbor SPKD „Prosvjeta“ je priredio i poklonio stalnu izložbenu postavku osnovnim školama Grada Banja Luka koje nose imena navedenih srpskih prosvjetitelja. Izložba je postavljena na centralnom mjestu u svakoj školi i služiće generacijama učenika da se brže, bolje, lakše i sveobuhvatnije upoznaju s našim velikanima. Na taj način „Prosvjeta“ realizuje svoju misiju da škole postanu prve i prave kulturno-prosvjetne ustanove, najbliže narodu i mladima.
Svaka od gore navedenih škola upriličila je svečano otvaranje izložbe na Dan slovenske pismenosti.

Check Also

Zatvoreni svi granični prelazi za putnički saobraćaj

Svi granični prelazi za putnike u drumskom, železničkom, vazdušnom i vodnom saobraćaju u Republici Srbiji zatvoreni …