Spomen ploča SPC u Trnavi

U organizaciji Srpskog kulturno-informativnog centra u Trnavi i Udruženja Srba u Slovačkoj, pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Srbije u Slovačkoj, 27. aprila upriličena je svečanost otkrivanja spomen ploče na zgradi u Trnavi gde se nekada nalazila Srpska pravoslavna crkva. Na slovačkom i srpskom jeziku ispisano je: „Početkom 18. veka Srbi su ovde izgradili pravoslavnu crkvu u kojoj su se održavale bogoslužbe do polovine 20. veka“.

Trnava_28 4 15

Spomen ploču su, u prisustvu članova Udruženja Srba u Slovačkoj, predstavnika Ambasade Republike Srbije u Bratislavi, Arhiepiskopa prešovskog – Mitropolita čeških zemalja i Slovačke gospodina Rastislava i njegovih saradnika, članova Arhiepiskopije prešovske, predstavnika Ureda Vlade Slovačke Republike za nacionalne manjine i rodnu ravnopravnost, kao i slovačkih građana, otkrili ambasador Šani Dermaku i Anica Ribič, predsednica Srpskog kulturno-informativnog centra u Trnavi. Ambasador i gospodin Rastislav su se kratkim prigodnim govorom obratili prisutnima.Svečanom otkrivanju spomen ploče je prethodila liturgija u pravoslavnom hramu u Trnavi koju je služio gospodin Rastislav.

Realizaciju projekta su podržali i sufinansirali Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, Savet vlade Slovačke Republike za nacionalne manjine i rodnu ravnopravnost, kao i Pravoslavna crkvena opština u Trnavi.

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …