Srbi i dalje diskriminisani

Izvor: Danas

Program stambenog zbrinjavanja izbeglica u Hrvatskoj diskriminiše Srbe, a favorizuje Hrvate iz Bosne i Hercegovine koji žive u Hrvatskoj, ocenjuje Koalicija udruženja izbeglica. Ova organizacija u jučerašnjem saopštenju od Hrvatske zahteva da izjednači prava Srba i ostalih i omogući im ostvarivanje stanarskog prava pod istim uslovima.

„Hrvatska treba da ukine diskriminatorske uslove za dobijanje stanac kroz Program stambenog zbrinjavanja, da obezbedi istu otkupnu cenu po kvadratnom metru kakva je bila 1990.-ih godina i da obezbedi pravičnu nadoknadu za oduzeto stanarsko pravo za sve izbegle Srbe koji ne žele ili ne mogu da se vrate u Hrvatsku“, piše u saopštenju koje potpisuje Miodrag Linta, predsednik Koalicije udruženja izbeglica.

Uz to, stambeno zbrinjavanje izbeglica nije uređeno na jedinstven način, jer je rok za podnošenje zahteva za područja zahvaćena ratom trajno otvoren, dok je rok za područja gde nije bilo sukoba istekao u subotu, 31. avgusta.

Koalicija udruženja izbeglica podseća da izbegli Srbi, da bi stekli pravo na stan, moraju da dokažu da od 8. oktobra 1991. godine nisu bili vlasnici ili suvlasnici kuće ili stana bilo gde, dok je za Hrvate iz BiH uslov bio da nemaju drugi stambeni objekat u Hrvatskoj.

Srbi moraju da daju izjavu da žele da se vrate u Hrvatskoj što se takođe ne traži od drugih izbeglica. U saopštenju se tvrdi i da je za Srbe koji se odluče za povratak visoka otkupna cena stanova – 400 do 600 evra po kvadratnom metru, dok Hrvatima izbeglim iz BiH Hrvatska poklanja stanove i kuće koje su dobili kroz Program stambenog zbrinjavanja.

Koalicija udruženja izbeglica podseća da je Bečkim sporazumom o sukcesiji SFRJ, koji je potpisala i Hrvatska, stanarsko pravo definisano kao imovinsko, te bi moralo da bude vraćeno svima, bez obzira na nacionalnost, ukazuje se u saopštenju.

Check Also

Gujon iz Čikaga: Srpska je temelj i utočište svim Srbima zapadno od Drine koji su u njoj našli spokoj i slobodu

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu prisustvovao je  sinoć u Čikagu …