Srbi dobro integrisani u Australiji

Ambasadorka Australije dr Helena Studert i direktorka Kancelarije za dijasporu dr Slavka Drašković složile su se da je srpska dijaspora veoma važan faktor u povezivanju dve zemlje. One su razgovarale o predstojećoj Skupštini dijaspore u julu mesecu, o nedavnoj uspešnoj poseti istaknutih pripadnika srpske dijaspore matici, kao i o projektima koji uključuju našu zajednicu u Australiji.

Direktorka Kancelarije dr Slavka Drašković se interesovala za poslednji popis u Australiji koji je pokazao da ima 70.000 Srba, što je 30 odsto manje nego ranije. Ambasadorka je ukazala da je to posledica postojanja različitih kategorija u odnosu na prethodno izjašnjavanje kada su postojali Jugosloveni.

„Nama je veoma važno da imamo validan uvid u brojnost Srba u Australiji, jer je to bitno za reprezentativnost same zajednice i njen značaj u društvu“, istakla je dr Drašković.

Obostrani je zaključak da je ogroman potencijal srpske dijaspore nedovoljno iskorišćen.

„Ambasada ostaje zainteresovana da prati i podrži aktivnosti Kancelarije u jačanju saradnje s delegatima Skupštine dijaspore i uspostavljanju i jačanju veza sa dijasporom pre svega u oblasti obrazovanja“, izjavila je ambasadorka.

Ona je dodala da srpsku zajednicu u Australiji karakteriše generacija mladih i obrazovanih ljudi, koji su veoma dobro integrisani.

„Upravo oni predstavljaju kapital znanja i iskustva koje mogu da prenesu Srbiji“, istakla je ambasadorka dr Helena Studert u razgovoru sa direktorkom Kancelarije dr Slavkom Drašković.

Ambasadorka je kao pozitivan primer u odnosima dve zemlje navela i dobru saradnju na parlamentarnom nivou između australijskih i srpskih grupa prijateljstva. Ona je izrazila zainteresovanost za dalji razvoj ove saradnje kroz stažiranje u skupštini i uključivanje mlade srpske dijaspore Australije u parlamentarne procese u Srbiji.

Check Also

Konkurs za dodelu krupne stoke povratnicima u BiH

Centar za podršku povratnicima u Unsko-sanski kanton BiH, koji je dobio sredstva od Uprave za …