Srbi iz Kanade skupili 500.000 dolara

Izvor: Kurir

Iseljenici srpskog porekla u Kanadi priložili su 400.000 dolara za pomoć poplavljenima u Srbiji i BiH. Prema procenama direktora fonda „Car Lazar“ Cvika Vidakovića vrlo skoro prilozi postradalima u matici premašiće pola miliona kanadskih dolara.

poplava

Reč je o novčanim prilozima prikupljenim u parohijama srpske crkve odnosno eparhije kanadske koji se dostavljaju u dobrotvorni fond „Car Lazar“, a biće prosleđeni u Beograd na račun koji je namenski otvoren za pomoć poplavljenima pri patrijaršijskom fondu „Patrijarh Pavle“.

Prikupljanje pomoći je još u toku, a znatna suma priloga očekuje se na velikom skupu kanadskih Srba idućeg vikenda povodom tradicionalnog eparhijskog dana i proslave 20. godišnjice jedinog srpskog manastira u Kanadi u Miltonu, u provinciji Ontario u čijoj je parohiji već sakupljeno 8.000 dolara.

Iz dve crkveno-školske opštine u Vankuveru stiglo je bezmalo 40.000 dolara, iz Kalgarija 22.000, iz Edmontona prvo 35.000, a zatim još 15.000, iz Vinipega 12.000, iz Vindzora 42.000. Prilozi iz Kičenera iznose 22.000, iz Okvila 26.000, iz dva hrama crkveno-školske opštine „Sveti Sava“ u Torontu 44.000, iz Hamiltona 26.000, iz Montreala 30.000, iz Otave 15.000 … Pomoć su uputili i iseljenici iz malih parohija u Ledbridzu u Alberti (5.000 dolara) i iz Kelone u Britanskoj Kolumbiji (6.000).

Spisak nije potpun, a još manje konačan. Ima mnogo pojedinačnih uplata i priloga sa posebno organizovanih dobrotvornih i kulturnih manifestacija poput prodajne izložbe slika umetnika srpskog porekla koju je u Torontu priredila Srpska nacionalna akademija (4.600 dolara).

Srpske crkve odnosno crkveno-školske opštine u Kanadi su registrovane kao humanitarne organizacije i priložnici dobijaju potvrde koje su (u delimičnom iznosu) priznate prilikom godišnjeg obračuna prihoda za smanjenje poreskih obaveza. Osim na opisani način kanadski Srbi su novcanu pomoć slali i šalju direktnim uplatama na posebne račune vlade Srbije i BiH (Republike Srpske), kao i na poseban račun koji je u Otavi kod jedne od najvećih kanadskih banaka, Montreal banke, otvorila ambasada Srbije.
U Otavi, Montrealu, Torontu i drugde prikupljana je i pomoć u hrani, odeći, higijenskim i drugim robnim artiklima, a dostavu u maticu vrši humanitarna organizacija „28. jun“.

Check Also

Selaković i Gujon s dijasporom u sedištu SNO u Čikagu

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković poručio je Srbima u Čikagu da su državi Srbiji, kao …