Srbi iz okruženja posetili Kancelariju

Direktorka Kancelarije za dijasporu i Srbe u regionu dr Slavka Drašković i prestavnici Srba iz regiona razgovarali su o njihovim problemima, idejama kako da im država Srbija pomogne i potom su zajedno otišli na javno slušanje o položaju naših sunarodnika u regionu, u Domu Narodne skupštine.

Direktorka je istakla da je resor Kancelarije za dijasporu uspostavljen sa zakašnjenjem i da je u nasleđe ostavljeno nepostojanje svesti o važnosti resora.

„Nedopustivo malo smo se bavili pitanjima naših sunarodnika u regionu i uopšte u rasejanju, neuporedivo manje nego što smo se bavili pravima nacionalnih manjina u Srbiji. To mora da se promeni, a država više da se angažuje“, istakla je Drašković.

Na sastanku u Kancelariji bili su: iz BiH Stevica Lukač, načelnik opštine Drvar i Velimir Kunić, poslanik u parlamentu Federacije, iz Rumunije Ognjan Krstić, predsednik Saveza Srba i Slavomir Gvozdenvić poslanik, iz Albanije Pavlo Jakoja Brajović, predsednik Udruženja „Morača-Rozafa“, iz Slovenije Drago Vojvodić, potpredsednik Saveza srpskih društava, iz Hrvatske Saša Milošević, zamenik predsednika Srpskog narodnog vijeća i Dragan Crnogorac, poslanik, iz Mađarske iz Samouprave Srba u Mađarskoj Ljubomir Aleksov predsednik i Milica Pavlov potpredsednica, iz Crne Gore Momčilo Vuksanović, predsednik Srpskog nacionalnog savjeta, iz Makedonije Ivan Stoilković, predsednik Demokratske partije Srba i Dragan Nedeljković, zamenik ministra kulture i Milojko Budimir predsednik Asocijacije izbegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske.

U regionu, po zvaničnim podacima, živi 1.916.030 Srba a kada se dodaju oni koji iz različitih razloga nisu bili u mogućnosti da se izjasne i budu popisani kao Srbi, može se reći da van granica Srbije ima 2.140.000 Srba.

Check Also

Arno Gujon posetio Srbe u Federaciji BiH i podelio poklone đacima

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon podelio je đacima …