Srbi protestom do statusa nacionalne manjine

Izvor: Frankfurtske vesti

U Ljubljani, ispred sedišta Saveza srpske dijaspore, u subotu 31. avgusta, okupila se manja grupa građana koja je zatražila da se Srbima u Sloveniji dodeli status nacionalne manjine.

Nakon okupljanja ispred sedišta Saveza srpske dijaspora, ta grupa se uputila ka Ministarstvu kulture Slovenije, zastavši ispred Ambasade Srbije i Gradske skupštine.

Savez srpske dijaspore održao je ranije konferenciju za novinare na kojoj je pozvao slovenačku vladu da Srbima u Sloveniji dodeli status nacionalne manjine. Predsednik Saveza Saša Gajić je rekao da je srpska zajednica u Sloveniji diskriminisana u odnosu na tri Ustavom priznate manjine – italijansku, mađarsku i romsku.

Gajić kaže da je srpska zajednica bila diskriminisana i kada je u pitanju pristup evropskim fondovima dodeljenim Ministarstvu kulture Slovenije. Reč je o fondu od oko 15 miliona evra, a u Ministarstvu kulture Slovenije tvrde da nije bilo diskriminacije i korupcije kada se dodeljivao taj novac manjinama. Komentarišući mali broj danas okupljenih, Gajić je kazao da su organizatori samo želeli da skrenu pažnju na svoje zahteve i da će, ukoliko oni budu ignorisani, u roku od nekoliko meseci biti organizovan protest sa nekoliko
hiljada ljudi.

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …