Srbi u Austriji najbolja veza Srbije i Austrije

Direktorka Vladine Kancelarije za dijasporu i Srbe u regionu dr Slavka Drašković razgovarala je danas sa austrijskim ministrom spoljnih poslova Sebastijanom Kurcom, koji se nalazi u službenoj poseti Srbiji.

dr slavka draskovic
Dr Slavka Drašković na sastanku sa Sebastijanom Kurcom

Sastanku su prisustvovali Nikolaus Maršik, šef Kurcovog kabineta, Jan Kikert, politički direktor Ministarstva spoljnih poslova, savetnici Aleksander Šalenberg i Nikolaus Luteroti, portparol Etjen Bertold, ambasador Austrije u Beogradu Johanes Ajgner i savetnik u ambasadi Volfgang Vagner. Pomoćnici direktorke Nikolina Milatović-Popović, Rastko Janković i Vukman Krivokuća, kao i savetnica Milica Vučković, takođe su prisustvovali sastanku.

Direktorka dr Slavka Drašković izrazila je zadovoljstvo što je ministar Kurc u raspored uvrstio i razgovor o srpskoj zajednici u Austriji, čime je, kako je rekla, iskazao važnost koju Austrija daje procesima integracije i imigracionim pitanjima i našoj dijaspori.

„Austrija se po brojnosti srpske dijaspore u Evropi nalazi na drugom mestu, iza Nemačke, ali je tu u Evropi, najveći „srpski“ grad Beč. Moglo bi se reći i na svetu ako gledamo broj državljana Srbije u odnosu na broj stanovnika. Tu je on pretekao Čikago i na vrhu je odmah iza Beograda“, rekla je direktorka.

Prema njenim rečima, Srbi u Austriji čine najbolju vezu Srbije i Austrije jer predstavljaju grupu od populaciono najbrojnijih stranaca u Austriji – sa oko 180 hiljada. Ona je dodala da procene idu i na oko 250 hiljada Srba u ovoj državi.

„To je potencijal koji još bliže može da poveže Srbiju i Austriju koje imaju danas odličnu saradnju i razumevanje. Očekujem da oni budu i veza na daljem jačanju ekonomskih parametara, i radimo na lokalnom ekonomskom povezivanju sa dijasporom u Austriji“, kaže dr Slavka Drašković.

Srbi u Austriji, dodaje ona, važe kao dobro integrisana zajednica, ali po jednom od jasnih merila stepena integracije koje se tiče stepena učešća u političkom životu, učešće srpske dijaspore u političkom životu Austrije nije zadovoljavajuće, s obzirom na njenu brojnost. Dr Slavka Drašković kaže da su austrijski zvaničnici saglasni da srpska zajednica treba da radi na tome da se ovo učešće poveća, a dve države da podrže i ohrabre veće političko angažovanje Austrijanaca srpskog porekla.

„Smatramo da Srbija i Austrija treba da ostvare saradnju u procesu edukacije srpskih organizacija za pravljenje projekata kojim bi učestvovali na konkursima za sredstva iz fondova Evropske unije“, izjavila je dr Slavka Drašković.

Ona je najavila osnivanje kancelarije za integraciju u ambasadi Austrije u Beogradu, u narednih mesec dana, koja će služiti za informisanje u oblasti obrazovanja i zaposlenja u Austriji.

Check Also

U Novom Sadu otvorena Kancelarija za pravnu pomoć Srbima iz Federacije BiH

U Novom Sadu danas je otvorena Кancelarija za pravnu pomoć Srbima koji imaju imovinu u …