Srbi u Budimpešti slavili Sv. Đorđa

Izvor: Srpske nedeljne novine

U srpskom hramu u centru Budimpešte, u nedelju je svečano proslavljen zaštitnik crkve – Sveti Đorđe. Svetu arhijerejsku liturgiju služio je Njegovo preosveštenstvo episkopp budimski Lukijan, uz sasluženje sveštenstva Budimske eparhije. Veliki broj vernika u crkvi i porti, bogat kulturno-umetnički program u izvođenju više generacija KUD-a „Taban“ i orkestra „Poklade“ iz Mohača, kao i božanstveni glasovi članova muškog Hora „Sveti Serafim Sarovski“ iz Zrenjanina, učinili je ovaj praznik zaista posebnim.

slava budimpesta

„Svaki dan je od Boga blagosloven, ali postoje dani za koje kažemo da ih je stvorio Gospod. Ovo je upravo jedan takav dan – Đurđevdan! Želim da vam svima Sveti Georgije podari mir, štit nade, oklop vere i mač ljubavi na putu vaskrslog Gospoda!“, poručio je budimpeštanski paroh Zoran Ostojić u svom kratkom obraćanju pre rezanja kolača i osvećenja koljiva, koje je obavljeno u porti crkve.

Ovogodišnji kum slave bio je ambasador Republike Srbije u Mađarskoj Rade Drobac sa porodicom, koja se iz Beograda pridružila praznovanju. Nakon rezanja kolača i osvećenja koljiva, ambasador Drobac predao je slavsku ružu Dušanu i Dušanki Nedeljković, koji će kumovati sledeće godine.

Porodice Nedeljković i Simić, dobile su ovom prilikom i zahvalnice od Crkvene opštine u Budimpešti, za doprinos radovima na popločavanju ulaza u crkvu.

Za organizaciju i koordinaciju proslave zaštitnika srpskog hrama u Budimpešti, bila je zadužena crkvena opština. Njen potpredsednik Miodrag Rađenović, za SNN je posebno istakao jedinstvo svih srpskih institucija u pripremi ovog posebnog dana u životu hrama i srpske zajednice u Budimpešti.

– Crkva je deo srpskog entiteta i svakodnevno je prisutna u svim aktivnostima. Srpski narod treba da doživljava crkvu kao svoj dom, a crkva u inostranstvu pored duhovne, ima i veoma značajnu ulogu okupljanja srpskog naroda. Jedinstvo Srba treba tražiti kroz hrišćansku ljubav – rekao nam je gospodin Rađenović.

Đurđevdansko slavlje pratilo je veselo raspoloženje gostiju, razdragan dečji žamor, susret starih i novih prijatelja, gostiju iz Mađarske i Srbije, ali i prepoznatljivi muzički ritmovi i tradicionalno đurđevdansko kolo u porti crkve, kao i svečani slavski ručak u prijatnoj hladovini.

Check Also

Donacija Srbije Srpskoj – pomoć u borbi protiv virusa Covid19

izvor: srbija.gov.rs Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas, zajedno sa potpredsednicom Vlade i …