Srbi u Istočnoj Evropi

U Gradskoj kući u Novom Sadu održana je promocija knjige Marka Lopušine „Srbi u Istočnoj Evropi“, čije izdavanje je sufinansirala Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova.

promocija-knjige-marka-lopusine-u-novom-sadu

Marko Lopušina, hrononičar života naših ljudi u rasejanju objavio je novu knjigu „Srbi u Istočnoj Ervopi“, a na promociji u Novom Sadu najavljen je i izlazak prvog toma „Enciklopedije srpske dijaspore“, kao i rad na knjigama „Srbi u Velikoj Britaniji“ i „Srbi  u Skadninaviji“.

“Nastavljajući svoja istraživanja Srba u rasejanju Marko Lopušina je napisao knjigu u dva toma o našem narodu u zemljama bivše carske Rusije i Varšavskog pakta. Ovo je retko svedočanstvo o postojanju Srba na prostorima Istočne Evrope, sa kog su potekli i kome se stalno vraćaju“, rekao je na prezentaciji ovog dela dr Nebojša Kuzmanović, predstavnik Pokrajinskog sekretarijata za kulturu Vojvodine.

Promocija dvotomne hronike, koju je sufinansirala Uprava za dijasporu, a izdali su „Prometej“ i „Euprogres“ održana je  20. septembra u U Gradskoj kući u Novom Sadu. Na promociji su govorili izdavači Zoran Kolundzija, Radomir Čubranović, dr Nebojša Kuzmanović i autor Marko Lopušina.

“Još u sedmom veku Srbi su bivstvovali na prostorima Istočne Evrope, ali su ih tada zvali Venedi, Raci, Bojki, Lugi i Servi. Imali su svoje zemlje Venediju, Bojkiju, Slavenoserbskuju, Belu Srbiju i Novu Serbiju. Prva masovna seoba bila je pod patrijarhom Čarnojevićem, a potom se naš narod selio na istok Starog kontinenta posle velikih ratova. Tada su Srbi bili graničari i borci u Češkoj, Slovačkoj, Mađarksoj, carskoj Rusiji, a danas su graditelji ovog dela Evrope”, rekao je Lopušina.

Na promociji je bilo oko stotinu ljubitelja knjige. U umetničkom programu učestvovao je hor starih narodnih pesama „ISON“ iz Novog Sada, koji vodi prof. Miodrag Miša Blizanac.

Check Also

Arno Gujon posetio Srbe u Federaciji BiH i podelio poklone đacima

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon podelio je đacima …