Srbi u Kijevu strahuju za svoje živote

Izvor: Informer

Dragan Stanojević, predsednik Ujedinjene srpske dijaspore Evroazije, koji živi u Kijevu, kaže da gradom lutaju naoružane bande, tako da većina građana retko izlazi iz domova, a decu ne puštaju ni u školu.

dragan stanojevic

Srbi u Ukrajini već tri meseca, koliko traju antivladini protesti, žive u agoniji i strahu. Dragan Stanojević, predsednik Ujedinjene srpske dijaspore Evroazije, koji živi u Kijevu, za Informer objašnjava da gradom lutaju naoružane bande, tako da se većina građana, uključujući i Srbe, plaši za svoje živote, ne izlaze iz domova, a decu ne puštaju čak ni u školu.

Mržnja prema Rusima

Podela zemlje malo verovatna

Dragan Stanojević kaže da građani u Ukrajini pričaju o tri moguća rešenja za izlazak iz krize. Jedan je podela zemlje na istok i zapad, drugi federalizacija države, a treći, najverovatniji, promena vlasti. – Prvi scenario nikome ne bi odgovarao, iako je zemlja već dugo duboko podeljena. Federalizacija bi rešila mnoge probleme, međutim, mislim da će se ovo rešiti tako što će Zapad na čelo Ukrajine postaviti svog čoveka – objašnjava Stanojević.

Srpski biznismen, koji od 1994. živi u Ukrajini, kaže da su se ekstremne grupe otrgle kontroli i da lideri opozicije, koji su započeli protest protiv režima predsednika Viktora Janukoviča, više ne mogu da ih kontrolišu.

– Kijevom lutaju naoružane ekstremističke grupe, koje pucaju čak i na policiju. Prekjuče smo na ulici videli kako se jedan crni džip zaustavlja pored policijske patrole, a mladići iz njega pucaju na policajce – kaže Stanojević.

Predstavnik srpske dijaspore dodaje da zbog takve situacije većina građana izbegava da izlazi iz kuće jer u svakom trenutku mogu da postanu žrtve.

– Odemo samo do prodavnice po hranu i to je sve. Nikome ne pada na pamet da ide do centra, gde se odvijaju najžešći sukobi. Budući da su neki izlazi iz Kijeva blokirani, ljudi ne izlaze ni iz grada. Doskoro smo decu morali da vodimo u školu, međutim, sada ih više ne puštamo ni na nastavu. Ja ih imam dvoje i mislim da je bezbednije da su kod kuće – priča Stanojević.

Vanredno stanje

[blockquote_left] Među žrtvama nema Srba

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je da među stradalim, povređenim i privedenim osobama u Ukrajini nema srpskih državljana. MSP savetuje da se građani Srbije uzdrže od putovanja u Ukrajinu, posebno u Kijev i druge veće gradove. Našim građanima koji privremeno borave i rade u toj zemlji preporučuje se da izbegavaju javne skupove i da budu u kontaktu sa Ambasadom Srbije u Kijevu. [/blockquote_left] Prema njegovim rečima, među demonstrantima je rasprostranjena mržnja prema Rusiji – toliko da u centru protesta na Trgu nezavisnosti u Kijevu loše prolaze oni koji pričaju ruski.

– Nedavno su jednog ruskog novinara krvnički pretukli zato što je govorio svojim jezikom – navodi Stanojević, koji je inače oženjen Ruskinjom. Firme u Kijevu su, prema Stanojevićevim rečima, skoro sve zatvorene, kao i tržni centri i većina prodavnica, a sam centar grada podseća na ratnu zonu.

– U suštini, u Kijevu vlada vanredno stanje, samo što ono nije zvanično proglašeno. Policija ima dovoljno snage da prekine proteste, međutim, oni koriste umerenu silu. Kao da nema političke volje da se prekine nasilje – zaključuje Stanojević.

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …