Srbi u Mađarskoj obeležili Savindan

Praznik Svetog Save, osnivača autokefalne Srpske crkve i njenog prvog arhiepiskopa, koji je svojim zaslugama uveden u red najpoštovanijih svetitelja, obeležen je i u srpskoj zajdnici u Mađarskoj.

Срби у Мађарској обележили Савиндан

Praznovalo se u svim hramovima i školama žirom države, a u Hramu Svetog Georgija u Budimpešti prazničnu liturgiju služili su Otac Zoran Ostojić, o Nikola Počuča i đakon Stefan Milisavić koji je tom priliko održao besedu.

Iako je bio skromniji broj vernika i dece, u odnosu na predhodne godine atomosfera je bila praznična kako i dolikuje proslavi prvog srpskog prosvetitelja Svetog Save.

Срби у Мађарској обележили Савиндан

Na liturgiji je pojao zrenjaninski hor Sveti Serafim Sarovski, a za pevnicom su bili  i stalni članovi pevačkog društva pri budimpeštanskom hramu Svetog Georgija. Prema ustaljenoj praksi kumovi su bili učenici 12 razreda srpske škole Nikola Tesla u Budimpešti, sa svojim razrednim starešinom Dragomirom Dujmovim, koji su komad kolača i kumstvo za narednu godinu predali učenicima 11 razreda. Učenici osnovne škole iste obrazovne institucije izveli su kolaž najlepših pesama posvećenih Svetom Savi.

Reči zlatoustog Vladike Nikolaja kazivao je beogradsi dramski umetnik Aleksandar Dunić.

Срби у Мађарској обележили Савиндан

U večernjim satima Srpsko pozorište u Mađarskoj je na svojoj fejbuk stranici organizovalo i prikazalo Svetosavsku akademiju gde su se obratili Vera Pejić Sutor, predsednica SSM, dr Jovanka Lastić, direktorka srpske škole Nikola Tesla u Budimpešti, Borislav Rus, predsednik Samouprave Srba u Budimpešti, Julijana Kotorčević, saopštena su i imena dobitinika Svetosavskih nagrada koju dodeljuje Samouprava Srba u Mađarskoj, a ove godine to su Aleksandra Lastić iz Budimpešte i Cveta Vuković iz Sečuja, dok je priznanje „Najdraži učitelj“ Srpskog pedagoškog i metodološkog centra, pripalo učiteljici Dragica Pejak.

Izvor: Varoš RTV

Check Also

Povezivanje institucija u kampanji zaštite imovinskih prava Srba u Federaciji

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon i pomoćnica direktora …