Srbija i Rusija potpisale sporazum o socijalnoj sigurnosti

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Zoran Đorđević i ministar rada i socijalne zaštite Rusije Maksim Anatoljevič Topilin potpisali su u Moskvi Sporazum o socijalnoj sigurnosti.

Đorđević, koji je član državne delegacije u poseti Rusiji, koju predvodi predsednik Republike Aleksandar Vučić, istakao je nakon potpisivanja ovog dokumenta da dve zemlje zaslužuju jedan ovakav sporazum jer je neophodno da imaju dobre odnose u svim oblastima.

On je naveo da je Sporazum o socijalnoj sigurnosti od izuzetne važnosti za građane Republike Srbije koji žive i rade u Ruskoj Federaciji.

Njegovim potpisivanjem svi naši državljani koji odlaze na rad u Rusiju, kao i građani te zemlje koji dolaze na rad u Srbiju, mogu da ostvare pravo na penziju, objasnio je ministar.

Đorđević je istakao da je jedan od prioriteta Vlade Republike Srbije stvaranje boljih uslova za život i rad njenih građana i da će se u skladu sa tim truditi da se svima obezbedi sigurnija i spokojnija budućnost.

Prema njegovim rečima, važnost ovog sporazuma potvrdili su i predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin i predsednik Saveta Federacije Gornjeg doma Federalne skupštine Valentina Ivanovna Matvijenko.

Đorđević je rekao da je sa ministrom Topilinom, pored ostalog, razgovarao i o iskustvima, kao i o načinu stvaranja povoljnije demografske slike u Republici Srbiji, po uzoru na Rusiju.

Takođe, on je napomenuo da su na potpisanom sporazumu dve delegacije radile još od 2010. godine.

Prilikom prve posete ministra rada i socijalne zaštite Rusije Beogradu, u novembru ove godine, Đorđević je zajedno sa svojim timom i ruskim kolegama za mesec dana dogovorio potpisivanje sporazuma do kraja ove godine, što je i ostvareno.

Đorđević je naglasio da bilateralnu saradnju sa Ruskom Federacijom odlikuju tradicionalno prijateljski odnosi i da je ova poseta Moskvi, kao i potpisivanje pomenutog sporazuma, nastavak dalje uspešne saradnje u oblasti rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja.

Sporazum o socijalnoj sigurnosti reguliše ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, i to pravo na starosnu, prevremenu starosnu penziju, invalidsku i porodičnu penziju, zatim, pravo na naknadu pogrebnih troškova, kao i pravo na davanja u slučaju povrede na radu i profesionalne bolesti.

Ovaj sporazum daje mogućnost licima koja nemaju dovoljno staža osiguranja navršenog primenom svojih nacionalnih propisa da ostvare pravo na penziju sabiranjem perioda osiguranja navršenih u obe države ugovornice.

Za utvrđivanje prava na davanje u skladu sa odredbama ovog sporazuma uzima se u obzir i staž osiguranja koji je, prema pravnim propisima strana ugovornica, navršen pre njegovog stupanja na snagu.

Ovaj sporazum primenjivaće se i na osigurane slučajeve nastale pre njegovog stupanja na snagu, što podrazumeva da će naši građani ostvariti pravo na penziju za godine rada još iz vremena SFRJ, navodi se u saopštenju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

 

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …