Srbija i Srpska zajedno prema dijaspori

„Vlada Srbije će preko svojih zvaničnika nastojati da utiče na austrijske vlasti da omoguće brojnoj srpskoj diajspori u ovoj zemlji da svoj jezik izučava odvojeno od BHS (bošnjački-hrvatski-srpski) varijante, kako je sada slučaj“, poručila je direktorka Kancelarije za dijasporu dr Slavka Drašković na sastanku sa članovima Srpskog društva „Prosvjeta“ i predstavnicima Saveza srpskih studenata u inostranstvu, prilikom posete Beču tokom prošle nedelje. Oni su se složili i da je jedan od prioriteta da se međudržanim ugovorima poboljša status više od dve hiljade srpskih studenata u Austriji.

Dr Drašković je naglasila da, s obzirom da su Srbi svuda u svetu zajedno, bez obzira odakle su došli, i s obzirom da svi oni osećaju da pripadaju jednoj tradiciji, istoriji, kulturi i jeziku, potrebna je jedinstvena politika i zajednička odgovornost prema ovom pitanju.

„Vlada Srbije će inicirati uspostavljanje zajedničke politike i odgovornosti Republike Srbije i Republike Srpske prema srpskoj dijaspori“, rekla je ona.

Srpski studenti u Beču i predstavnici „Prosvjete“ naglasili su da je potrebno zajedničkim naporima dijaspore i srpskih otadžbina formirati srpski prosvetni i kulturni centar, sa bibliotekom, radi obrazovanja, kulturnog i duhovnog uzdizanja, sastajanja, drugovanja i radovanja brojnih Srba koji žive u Beču. Oni su poručili da bi ovakav centar trebalo da bude glavni nosilac zaštite srpskog identiteta, afirmator srpske kulture, istorije i tradicije u Austriji.

Učesnici sastanka usaglasili su se da što veći broj srpskih intelektualaca treba da se uključi u institucije austrijskog društva i u politički život Austrije.

Srpsko Prosvjetno i Kulturno Društvo „Prosvjeta“ – odbor u Austriji je osnovano u maju 2011. godine i za kratko vreme se afirmisalo kao jedan od najbitnijih integrativnih faktora među Srbima u Austriji.

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …