Srbija za pamćenje i Šetnja kroz Srbiju

Tokom „Srpskog meseca kulture“ u Velikoj Britaniji održana je izložba fotografija Srbija za pamćenje (A Serbia to Remembe) i predstavljanje projekta Šetnja kroz Srbiju (Walk Serbia) u Ambasadi Republike Srbije u Londonu. Oba projekta dočaravaju Srbiju iz očiju stranaca.

Agnješka Savić, poljakinja koja je prvobitno došla u Srbiju zbog razgovora za posao. Iako posao nije dobila, ona se zaljubila u našu hranu, prirodu, ljude, i na kraju se udala za Srbina. Agnješka i njen prijatelj iz Srbije, Dušan Grbić, autori su izložbe fotografija pod nazivom Srbija za pamćenje (A Serbia to Remember)

Kevin Šenon, avanturista, putopisac i javni govornik, objasnio je kako je došlo do njegovog projekta Šetnja kroz Srbiju (Walk Serbia). Marta 2010. godine je krenuo na biciklističku ekspediciju, s ciljem da obiđe svet. Međutim, kako su se sredstva smanjivala, tako je morao da prilagođava plan. Prvobitno o Srbiji nije mnogo znao, niti joj je pridavao posebnu pažnju, ali što joj se više približavao, to su priče postajale sve više zastrašujuće. Strogi carinici i propali putevi delovali su kao potvrda tih priča, što ga je navelo na razmišljanja da se vrati. Srećom to nije uradio i tako se između Srbije i Kevina razvila posebna i bliska veza. On se prisećao mnogobrojnih anegdota o srpskom gostoprimstvu – priča o traktoristi ljutitog izraza lica, sa kojim je na kraju otišao na pivo i u čijoj kući je proveo nekoliko dana, zatim bajker na Harli Dejvidsonu kod čije majke se gostio srpskim specijalitetima nedelju dana. Međutim, najtoplija priča bila je o gospođi koja mu je ponudila novac koji je čuvala za lekove, da bi on imao za hranu na putu. Time je obezbedila trajno mesto u Kevinovom srcu i postala jedna od njegovih mnogobrojnih srpskih majki.

Ideja o projektu Šetnja kroz Srbiju rodila se kada se Kevin vratio u Englesku. Shvatio je da želi detaljno da istraži Srbiju, da se upozna sa ljudima koje usput sreće, sazna nešto o njihovim običajima i kulturi, i to sve tempom koji njemu odgovara, a jedini način da to uradi jeste da ide peške.

Krenuo je u zimu 2013. godine, i mada ga je vreme poslužilo, ipak priznaje da je najprijatniji deo puta bio tokom leta, kad je Srbija najlepša, a ljudi najveći deo vremena provode napolju i putnike pozivaju na rakiju i meze.

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …