Srbija za Srbe iz regiona

Na predlog Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, u skladu sa Strategijom očuvanja i jačanja odnosa matične države i dijaspore kao i matične države i Srba u regionu, Vlada Republike Srbije je odobrila Projekat „Srbija za Srbe iz regiona“ kojim se bezbeđuju stipendije za mlade pripadnike srpske nacionalne zajednice iz država u regionu.

Pod sintagmom „Srbi iz regiona“, u skladu sa Zakonom o dijaspori i Srbima u regionu, podrazumevaju se pripadnici srpskog naroda koji žive u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji, Rumuniji, Albaniji i Mađarskoj.

U okviru ovog Projekta Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je raspisalo konkurs za školsku 2012/2013 godinu za dodelu stipendija za sve zaiteresovane pripadnike srpske nacionalne zajednice iz država u regionu starosti od 18 do 35 godina.

Uslovi za dobijanje stipendije su bili da kandidat treba:

• da bude pripadnik srpske nacionalne manjine, da ima državljanstvo jedne od država u regionu, da bude mlađi od 21 godine za osnovne studije, mlađi od 25 za master studije i mlađi od 35 godina za doktorske studije
• da ima odličan uspeh u srednjoj školi za upis u osnovne studije i prosečnu ocenu iznad 8,50 za upis na master studije i završene master studije obima 300 ESPB za upis na doktorske studije
• da poseduje komunikacijski nivo znanja engleskog ili srpskog jezika i nakon završenih studija, mora da se vrati i živi u državi iz koje je došao.

Predviđeno je pohađanje osnovnih, master i doktorskih studija na državnim univerzitetima u Republici Srbiji i dodeljivanje stipendija za one struke, odnosno studijske programe, koje su potrebne srpskoj zajednici u određenoj državi.

Dostavljanje potrebnih dokumenata za kandidate vrši se preko diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Srbije u državama u kojima žive. Selekciju i rangiranje kandidata vrši Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, uz preporuku Saveta za Srbe u regionu. Stipendija se dodeljuje u iznosu od 15.000,00 dinara mesečno, a podrazumeva se i besplatna priprema za učenje srpskog jezika, besplatna školarina, besplatan smeštaj i ishrana, plaćena osnovna zdravstvena zaštita i nega, besplatna boravišna viza, besplatno priznavanje srednjoškolskih i visokoškolskih diploma.

U školskoj 2012/2013 godini dodeljeno je ukupno 40 stipendija. Dodeljene su stipendije za: 7 kandidata iz Albanije (osnovne studije), 8 kandidata iz Bosne i Hercegovine ( 3 za osnovne studije, 3 za master studije i 2 za doktorske studije), 7 kandidata iz Mađarske ( za osnovne studije), 5 kandidata iz Makedonije ( 3 za osnovne studije, 1 za master studije i 1 za doktorske studije), 2 kandidata iz Rumunije ( 1 za osnove i 1 za master studije), 1 kandidat iz Slovenije ( za doktorske studije), 5 kandidata iz Hrvatske ( 1 za osnovne, 1 za master i 3 za doktorske studije) i 5 kandidata iz Crne Gore ( za osnovne studije).

Stipendisti iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Hrvatske i Crne Gore od školske 2012/2013. godine pohađaće studije za koje su se prijavili, budući da je njihovo poznavanje srpskog jezika dovoljno za nastavak studija. Stipendisti navedenih država, koji dovoljno poznaju srpski jezik, polagali su test iz srpskog jezika kao stranog krajem avgusta 2012. godine i oni koji su položili upisali su željene studije u školskoj 2012/2013. godini. Stipendisti koji ne znaju srpski jezik, pohađaće kurs srpskog jezika kao stranog u školskoj 2012/2013 godini i ukoliko ne polože test izgubiće pravo na dalje školovanje u okviru ovog Projekta. Od primljenih kandidata naknadno je odustalo, ili nije ispunilo uslove, 3 stipendista (po jedan iz Rumunije, Mađarske i BiH), tako da ukupan broj primljenih kandidata za školsku 2012/2013 iznosi 37.

Ukupan broj prijavljenih kandidata iznosio je 104 ( Albanija – 14, BiH – 44, Crna Gora – 8, Hrvatska – 11, Mađarska – 12, Makedonija – 12 i Slovenija -1).

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …