Sretenje u Beču: Svečanost povodom Dana državnosti Srbije

Izvor: RTS

Povodom Dana državnosti u Beču je, u svečanoj Sofijinoj sali, organizovan prijem na kojem je bilo prisutno oko 500 zvanica.

Ambasada Republike Srbije u Austriji i Misija pri međunarodnim organizacijama priredile su u četvrtak 13. februara 2020. godine u Beču prijem povodom predstojećeg državnog praznika Sretenja.

Čestitke povodom Dana državnosti primali su ambasador Srbije Nebojša Rodić sa suprugom Janom, Roksanda Ninčić ambasadorka pri OEBS i međunarodnim organizacijama, kao i potpukovnik Željko Bosanac, izaslanik odbrane Republike Srbije u Republici Austriji.

Za ovu priliku, Ambasador Rodić i njegova supruga Jana obukli su narodnu srpsku nošnju, što je izazvalo velike simpatije svih prisutnih.

Među zvanicama su bili  diplomatski predstavnici svih najznačajnih zemalja i misija u Austriji, vojni izaslanici, predstavnici političkih i kulturnih institucija, medija i srpske dijaspore.

Prijemu su prisustvovali ambasadori Bosne i Hercegovine, Rusije, Japana, Šri Lanke, Palestine, Brazila, Iraka, Bangladeša i mnogih drugih zemalja.

Prijem je počeo himnama Srbije i Austrije, koje su otpevali Jelena Krstić i Aleksandar Stanković, a u nastavku prisutnima se obratio ambasador Srbije u Austriji Nj.E. Nebojša Rodić. On je u svom obraćanju naglasio značaj velikog praznika i važnost saradnje Srbije i Austrije.

„Zvaničnu diplomatsku saradnju, Srbija i Austrija su uspostavile 1836. godine. Istorijski gledano, saradnja i bliski odnosi između srpskog i austrijskog naroda , prema zvaničnim dokumentima koji se nalaze u Beču, počela je pre tri i po veka, 1670. godine, kada je austrijski car Leopold Prvi dozvolio Srbima da u carevini posreduju između Istoka i Zapada“, rekao je ambasador Rodić.

„Međusobna saradnja između Republike Austrije i Srbije iz godine u godinu raste i tome doprinose kako srpski građani koji žive i rade u Austriji, tako i austrijske firme koje posluju u Republici Srbiji. Ovakva privredna saradnja rezultat je pre svega dobrih političkih i bilateralnih odnosa, koji su rezultat promena koje su u Srbiji nastupile nakon 2012. godine. Lični odnosi puni uvažavanja i korektno političko sagledavanje evropske i svetske globalne politike, najvažnijih političkih funkcionera Srbije, daju snagu i podsticaj za dalji napredak“ istakao je Rodić.

Prisutnima su se obratili i Roksanda Ninčić, ambasadorka Srbije u OEBS-u i međunarodnim organizacijama u Austrij i Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.

U muzičkom delu programa učestvovali su profesor i doktor harmonike  Jovica Đorđević, sa sinom Stefanom i ćerkom Ninom.

U neformalnom delu prijema posluženi su srpski specijaliteti i vina.

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …