Srpkinja govorila u Donjem domu Britanskog Parlamenta

izvor: Britić

Devojka srpskog porekla Jelena Sofronijević govorila je prethodne nedelje tokom debate u Donjem domu britanskog parlamenta. Debata je emitovana širom Velike Britanije na kanalu BBC Parlamenta.

jelena sofronijevic

Ona je od februara 2013. godine izabrana za člana Omladinskog parlamenta za svoje lokalno područje, a u okviru udruženja UKYP (Parlament maldih Velike Britanije), koje ima za cilj da dobije glasove mladih do 18 godina.

Kampanja koju je sprovodila posvećena je položaju mladih u lokalnoj sredini. Jelena Sofronijević je napravila kratki film o problemima mladih i potencijalnim rešenjima, a koji je prikazan u školama na lokalu. Posebna pažnja je posvećena pitanju zapošljavanja, odnosno povećanju broja radnih mesta za mlade, volonterskim praksama, što direktno utiče na kvalitet prijava za poslove koje mladi ljudi šalju.

Kada je od šest prijavljenih kandidata izabrana, Jelena je počela je kampanju Make Your Mark tokom koje je posetila veliki broj mladih u njihovim školama i omladinskim klubovima. Radila je i istraživanje za mlade. Anketa je činilo 15 različitih pitanja vezanih za probleme sa kojima se mladi suočavaju, kao što su bolje radno iskustvo ili stipendije.

Uspela je da ostvari svoj cilj i da pet najznačajnijih problema predstavi tokom debate Donjeg doma Parlamenta. Kao rezultat izdvojene su najurgentnije teme, koje će postati deo nacionalnih kampanja za narednu godinu: „Nastavni plan da nas pripremi za život“ je glavna kampanja, a druga je „Glasanje sa 16“.

U intervjuu medijima Jelena je rekla: „Sada mogu ponosno da kažem da sam prva mlada osoba srpskog porekla koja je govorila u Donjem domu tokom debate UKYP , a ovo je definitivno nešto što ću pamtiti zauvek“.

Check Also

Uprava pomaže Srbima u Bosanskom Grahovu

Pčelarsko društvo „Grahovo“ iz Bosanskog Grahova dobilo je milion dinara /oko 16.600 KM/ pomoći od …