Srpska crkva u Trstu

Jedan od najlepših srpskih hramova nalazi se u Trstu, a posvećen je Svetom Spiridonu čudotvorcu, zaštitniku obućara i prerađivača kože. U samom je centru grada, na trgu Ponte Roso. Sagrađen je zahvaljujući bogatim srpskim trgovcima okupljenim u Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini.

Izgradnja novog hrama počela 1861. po projektu arhitekte Karla Mačakinija. Završen je 1885. godine, i može da primi oko 1.600 vernika. Spoljašnost se odlikuje prefinjenim ukrasima. Na glavnoj fasadi nalazi se mozaik Sv. Spiridona iznad kojeg se uzdižu sulpture svetitelja sa cvetnim dekorima. Na severnoj strani okrenutom ka velikom kanalu nalazi se mozaik Sv. Arhangela Mihaila.

Unutrašnjost hrama pleni posetioce veličanstvenošću vizantijske umetnosti. Na centralnoj kupoli prikazan je Hristos Pantokrator na zvezdanom nebu. U tamburu kupole Isus je naslikan na prestolu okružen svetiteljima. Naročito se ističe veliko srebrno kandilo, poklon ruskog cara Pavla Prvog Romanova. Ruska kneginja Julija Samojlova darovala je hramu zlatom okovano Jevanđelje.

U lađi hrama nalazi se osam velikih svećnjaka: četiri su dar Jovana Kurtovića iz 1763. a četiri sa simbolima anđela, jevanđeliste i Sv. Spiridona dar su Rista Škuljevića 1899. godine.

Danas u Trstu skoro da nema naslednika bogatih srpskih trgovaca, ali je tu Srpska pravoslavna crkvena opština, osnovana još 1736. godine.

„Zadnjim talasom migracija i srpskih zemalja zajednica je znatno povećana, tako da neki nezvanični podaci govore da ima oko 12 hiljada Srba koji se nalaze na teritoriji Trsta sa bližom ili širom okolinom“, kaže Zlatimir Selaković, predsednik Srpske pravoslavne crkvene opštine u Trstu.

Ovaj divni hram održavaju zahvaljujući ljudima koji nesebično ulažu i zato imaju obavezu.

„Gledamo da maksimalno sačuvamo identite, versku orjentaciju, puno radimo sa mladima, crkva je dosta prisutna i u kućama i uopšte u privrednom i kulturnom i svakom drugom pogledu“, kaže Selaković.

Hram Svetog Spiridona obuhvaćen je zakonom o zaštiti umetničkih spomenika Italije. Pre četiri godine Trst je izdvojio dva miliona evra za njegovo renoviranje.

Check Also

Počele sa radom 4 nove dopunske škole srpskog jezika na Malti

U subotu i nedelju, 16. i 17. oktobra, održani su prvi časovi u okviru projekta …