Srpska crkvena umetnost u Mađarskoj

izvor: Tanjug

Izložba „Evropska kulturna raznolikost – Srpska crkvena umetnost u Mađarskoj“ biće otvorena 13-og februara u Balaši institutu – Kulturni servis Ambasade Mađarske u Briselu, najavila je danas Galerija Matice srpske. Na otvaranju će govoriti zamenik ministra i državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Mađarske Žolt Nemet, član Evropskog parlamenta i Komiteta za spoljne poslove prof. Đerđ Šepflin, ambasador i stalni predstavnik Mađarske u Političko-bezbednosnom komitetu Evropske unije Karolj Gruber, ministar kulture i informisanja Srbije Bratislav Petković, predsednik Vlade AP Vojvodine dr Bojan Pajtić i upravnica Galerije Matice srpske mr Tijana Palkovljević.

Izložba je rezultat projekta saradnje Muzeja Srpske pravoslavne eparhije budimske iz Sentandreje i Galerije Matice srpske na zaštiti srpskog kulturnog nasleđa u Mađarskoj, koje svedoči o viševekovnom prisustvu srpskog naroda na tom prostoru i razvoju umetničkog izraza kao dela bogate riznice srednjoevropske umetnosti.

Postavka obuhvata 39 ikona i bogoslužbenih predmeta iz srpskih crkava u Mađarskoj, u odabiru kustosa sentandrejskog muzeja Koste Vukovića, koji su konzervirani i restaurirani u Galeriji Matice srpske tokom 2010. i 2011. godine.

Izložba pruža slojevitu sliku srpske crkvene umetnosti u Mađarskoj i brojne polazne tačke za buduća istraživanja.

Poseban segment čini predstavljanje konzervatorsko-restauratorskih radova kao doprinosa Galerije Matice srpske zaštiti kulturne baštine Srba u Mađarskoj.

Izložbu prati publikacija na engleskom jeziku sa tekstovima o istorijskom i umetničkom značaju predmeta i zbirki iz kojih potiču, konzervatorskim istraživanjima i rezultatima, sa katalogom izloženih dela i rezimeom na mađarskom jeziku, kao i flajer izložbe na engleskom jeziku.

Tokom trajanja izložbe, konzervatori Galerije Matice srpske će kolegama iz Belgije prezentovati realizovane konzervatorske radove u okviru projekta „Srpska crkvena umetnost u Mađarskoj“.

Izložba, koju će posetioci moći da pogledaju do 8. marta, priređena je u saradnji Balaši instituta (Belgija), Srpskog crkvenog muzeja u Sentandreji (Mađarska) i Galerije Matice srpske (Srbija), pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Sekretarijata za kulturu i javno informisanje AP Vojvodine i Stalne misije Mađarske pri Evropskoj uniji u Briselu i sa blagoslovom vladike Lukijana, episkopa budimskog.

Kustos izložbe je mr Kosta Vuković (Srpski crkveni muzej u Sentandreji), a nosioci projekta su upravnica i zamenica upravnice Galerije Matice srpske mr Tijana Palkovljević i dr Daniela Korolija Crkvenjakov, i direktorka Balaši instituta Kristina Remenji.

Check Also

Gujon iz Čikaga: Srpska je temelj i utočište svim Srbima zapadno od Drine koji su u njoj našli spokoj i slobodu

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu prisustvovao je  sinoć u Čikagu …