Srpska deca iz Hrvatske u Beogradu

izvor: Tanjug

U okviru dvodnevne posete Beogradu grupa od pedestoro srpske dece iz Hrvatske zajedno sa ministrom za rad, zapošljavanje i socijalana pitanja Aleksandarom Vulinom obišla je danas Avalski toranj i posetila zgradu Starog Generalštaba gde ih je dočekao ministar odbrane Bratislav Gašić. Deca nastavljaju boravak u Beogradu posetom Kalemegdanu i razgledanjem grada sa broda „Zlatno srce“.

АЛЕКСАНДАР ВУЛИН СА ДЕЦОМ
Vulin je rekao da mu je čast što se sreo da decom, od koje je vćhina njih prvi put u Beogradu, i dodao da je glavni grad Srbije uvek dobar domaćin koji voli decu. Veliko mi je zadovoljstvo što će kada se vrate kući deca svojim vršnjacima moći da prenesu da su ovde dobrodošli i voljeni, rekao je Vulin.

„Srbija neće zaboraviti ni jednog Srbina bez obzira gde je rođen i gde živi i uvek ćemo se boriti za njihova prava, da mogu da se osećaju kao Srbi, pišu svojim pismom i govore svojim jezikom i da budu dobri građani zemalja u kojim žive“ , kaže Vulin.

Deca osnovih škola iz Zagreba, Koprivnice, i Velikog Poganca su imali priliku da pored Avalskog tornjaposete i zgradu starog Generalštaba.

U Velikoj sali Starog Generalštaba primio ih je i dobrodošlicu im poželeo ministar odbrane Bratislav Gašić. Sa svojim profesorima deca su obišla su i Vojni muzej.

гасиц
izvor: Ministarstvo odbrane

Gašić je rekao da su iz zgrade Generalštaba izašle velike vojskovođe koje su odlazile u mnoge ratove, i naglasio da bi želeo da se u ovoj zgradi osećaju prijatno znajući koji istorijski značaj ima ovo zdanje.

„Znam da su mnogi od vas po prvi put u svojoj matici Srbiji i da će u narednom periodu više od hiljadu dece iz svih republika stare bivše Jugoslavije biti gosti grada Beograda“, rekao je on, i dodao da će glavni grad Srbije uvek biti dobar domaćin.

„Želim da vam Beograd pokaže sve svoje lepote, a da deo svoje kulture gradova iz kojih dolazite, zauzvrat ostavite Beogradu“, rekao je ministar odbrane.

Istorijski čas deci iz Hrvatske održala je kustos Anđelija Radović koja je naglasila da je zgrada Starog Generaštaba nastala 1937. godine i da je jedna od najreprezentativnijih objekata u Beogradu.
Zgradu je projektovao Vasilij Baumgarten i napravljena je u kombinaciji prirodnog i veštačkog kamena, unutrašnjost sadrži prelepi enterijer u kome su pomešani antički i renesansni stilovi: korintski stubovi, ratnička poprsja,  bogato dekorisane tavanice i autentični drveni nameštaj, kazala je ona.

Trinaestogodišnji Dario Škorić iz Koprivice je rekao kako mu se najviše dopao visoki Avalski toranj, ali i da se raduje što će videti Marakanu o kojoj je toliko mašta. Njegova drugarica Rajna Vinček je rekla da je veoma srećna što je u Beogradu koji joj je prekrasaan i jedva čeka da vidi ZOO vrt na Kalemegdanu. Stefan Petrović iz Zagreba je kazao da bi hteo da ostane u Beogradu još koji dan i da bi svima preporučio da ga posete.

Ovo je druga grupa dečaka i devojčica koja boravi u prestonici u okviru pilot projekta grada Beograda tokom koje će sledeće godine nekoliko stotina srpske dece iz bivših jugoslovenih republika gostovati po sedam dana i tako imati priliku da upoznaju njegove lepote, značajne institucije i druge znamenitosti.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i gradski menadzer Goran Vesić povešće sutra decu iz Hrvatske na panoramsko krstarenje Dunavom i Savom, brodom „Zlatno srce, saopšteno je iz gradske uprave. Događaju će prisustvovati i zamenica predsednika Skupštine grada Beograda Andrea Radulović i članica Gradskog veća Tanja Popović.

Organizatori boravke srpske dece iz Hrvatske u Beogradu su Mitropolija zagrebačko-ljubljanska i Grad Beograd.

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …