Srpska dijaspora u Rusiji puna elana

Izvor: Međunarodni radio Srbija

Pripadnici srpske dijaspore i njihove organizacije u Rusiji imaju dobru saradnju sa ruskom državom, ističe u izjavi za Međunarodni radio Srbija dr Slavka Drašković, direktorka Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, koja je nedavno boravila u Rusiji. Naša dijaspora u toj zemlji je tek u poslednjih nekoliko godina formirala svoje organizacije, puna je entuzijazma i spremnosti da radi, sarađuje i koristi iskustva drugih delova naše dijaspore, ocenjuje Slavka Drašković.

Susret sa pripadnicima dijaspore u Rusiji bio je veoma dobar i na trenutke veoma emotivan, naša dijaspora u toj zemlji je relativno mlada, osnovala je tri velike, najznačajnije organizacije i radi sa velikom motivacijom, kaže Slavka Drašković. Neki od problema koje su oni izdvojili su informisanost i potreba da se u Moskvi formira srpski kulturni centar, napominje direktorka Kancelarije za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.

„Naša dijaspora u Rusiji ima dobru saradnju sa ruskim vlastima. Razgovarali smo i o nekim problemima na kojima Srbija i Rusija već rade, a tiču se, između ostalog, pojedinih pitanja u vezi sa radnim odnosima. Tu je i potreba očuvanja srpskog jezika, gde Srbija kao država treba da pomogne“ – ističe Slavka Drašković i dodaje da takve situacije zahtevaju hitno reagovanje. Ona napominje da je katedra za srpski jezik u Petrogradu ugašena, a otvorena je katedra za crnogorski jezik.

Postoji i velika opasnost od zatvaranja katedre za srpski jezik na moskovskom univerzitetu.

Naša sagovornica je u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije razgovarala sa predstavnicima odeljenja za Ruse u dijaspori i regionu i razmenila iskustva o modelima saradnje sa ljudima u rasejanju. Rusija ima nešto vrlo slično nama, a to su Rusi koji žive u regionu, odnosno u bivšim sovjetskim republikama, kaže Slavka Drašković, ističući da iskustva Rusije u organizaciji i pravnoj regulativi mogu nama biti od velike koristi, na primer u izmenama Zakona o dijaspori i u radu skupštine i predstavnika dijaspore i Srba u regionu.

„U razgovorima sa ruskim zvaničnicima bilo je reči i o tome da se u Srbiji organizuje međunarodna konferencija na kojoj bismo razmenili iskustva i razgovarali o odnosima prema dijaspori, što je, po mom mišljenju, veoma važno za razvoj samih država. Predstavnici Rusije su vrlo spremni da dođu na tu konferenciju, a verujem da će doći i iz drugih evropskih zemalja“ – kaže Slavka Drašković.

Prilikom boravka naše delegacije u Rusiji održane su i prezentacije srpskog turizma i srpskih banja, kako bi se privukli turisti iz te zemlje. I to, prema oceni naše sagovornice, ne bi trebalo da bude teško, jer su oni spremni da dođu, ali žele da budu dobro informisani. Ona napominje da je istraživanje koje su sproveli studenti iz naše dijaspore u Rusiji pokazalo da građani te države Srbiju uglavnom povezuju sa Kosovom, sukobima i nestabilnom situacijom.

„Kada u Rusiji imamo takve rezultate, onda nam je jasno da Srbija mora mnogo da radi na svom imidžu, na slici Srbije kao bezbednoj destinaciji. To je važno i za sigurnost ulaganja, i za odnos prema Srbiji u svakom pogledu, i turističkom i ekonomskom. Smatram da je dijaspora ključna tačka koja može da nam u tom pravcu pomogne, ne samo u Rusiji, nego i kada je reč o drugim zemljama“ – ističe direktorka Kancelarije.

O tome koliko ima državljana Srbije u Rusiji ne postoje precizni podaci. Neke procene govore da ih ima 30 hiljada, pa čak i 80 hiljada, na šta utiču i česte migracije radne snage. Najveća koncentracija srpske dijaspore je, kako napominju u Kancelariji, u ekonomskim centrima: Moskvi, Sankt Peterburgu, Sočiju, Krasnodaru i sibirskom području.

Autor Suzana Mitić

Check Also

Promocija knjige „Odbrana pravoslavlja u Crnoj Gori“ u Vićenci

U okviru „Dana srpske kulture u Italiji“, u subotu 29. avgusta 2020. u Vićenci je …