Srpska kultura u Parizu

Savez Srba Francuske i Asocijacija Balkan Omnibus su u toku jula meseca organizovali kulturno-privrednu manifestaciju „Dani Srbije i srpske kulture u Parizu“ pod pokroviteljstvom Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva za kulturu i informisanje Republike  Srbije.

koktel-posle-prezentacije-28-jun

U Parizu su bili predstavljeni kulturni događaji iz Srbije, pozorišne predstave, koncerti, modna revija, etno pevanje, izložba hrane i pića, kao i tradicionalna folklorna igra. Manifestacija „Dani Srbije i srpske kulture u Parizu“ održava se tradicionalno već 14 godina. Prisustvo velikog broja Francuza i Srba na ovoj manifestaciji u Francuskoj potvrdilo je potrebu da se uobičajeni kulturni program ove godine proširi na prezentaciju srpske privrede, turističke ponude i investicionog potencijala Republike Srbije, kao i na organizaciju privrednog foruma.

groblje-tije

Iz kulturnog segmenta srpske baštine, održane su izložbe, modna revija, pozorišne predstave… Obeležen je Vidovdan, susretom u sali regiona Ildfrans, u svečanoj sali crkve Sveti Sava na Simplonu i u Kulturnom centru Srbije u Parizu. Održan je pomen palim borcima Velikog rata na groblju Tije, okupili su se članovi saveza i Savez potomaka Francuske sa našim konzularnim predstavnicima. Održane su dve pozorišne predstave za decu „Kad je Nušić bio mali“. Adaptaciju autobiografije Nušića izveo je glumac Mikica Petronijević u dva školska centra crkve Sveti Sava i „Jelena Anžujska“. Deca su uživala u vrhunskoj glumi i izuzetnoj priči koja im je dočarala jedno zanimljivo vreme u Srbiji, poručujju iz Savza Srba.

nusic-u-jeleni-prvi-dan

U Kulturnom centru Srbije u Parizu održana je tribina „Srbija kroz vreme i Srpsko – francuski odnosi danas“ u organizaciji profesora istorije Aleksisa Truda i predsednika Saveza Srba Francuske Romea Miloševića. U svečanoj sali crkve Sveti Sava održani su i koncerti etno pevanja Jadranke Jagličić, pozorišna predstava „Milutin“ i prezentacija rukotvorina. Marije Ivanković i hrane i pića iz Srbije .Program je vodio prof. Petar Gojković predsednik Odbora za kulturu Saveza Srba Francuske.

vidovdan-pozdrav-zvanica

U svečanoj sali Pariske regije Ildfrans održano je svečano veče povodom obeležavanja Vidovdana i sto godina srpske kulture Francuskoj. Ovaj najznajniji skup otvorili su domaćini Francuske institucije, predsednica Iledfrans Valeri Pekres i potpredsednik Patrik Karam. Skup su pozdravili ambasador Republike Srbije pri Unesku, Darko Tanasković, ambasador Republike Srbije u Francuskoj, Rajko Ristić i predsednik Saveza Srba Francuske Romeo Milošević.

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …